HCC!kennisdag,10 oktober: het meest veelzijdige digitale evenement van Nederland

Kom ook op 10 oktober naar de interessante, leuke en leerzame HCC!kennisdag in Houten. Deze wordt nog interessanter doordat ook de deelnemers van de CompUfair ditmaal zullen aansluiten!

Veel Interessegroepen zijn aanwezig en maken graag kennis met je. Volg ook de presentaties van bijvoorbeeld 3D-printen, Genealogie en Modelbaanautomatisering. Of bezoek de stands van de Interessegroepen Android en Domotica-IoT op ons Kennisplein. De vrijwilligers van HCC!android vertellen met veel enthousiasme over het populairste besturingssysteem voor smartphones en tablets. Wil jij meer weten over huisautomatisering? Laat je informeren door HCC!domotica-iot. Ze kunnen je van alles vertellen over ‘slimme’ apparaten in je woonomgeving, zoals je verlichting en energievoorziening, maar ook hoe je je privacy beschermt in deze slimme wereld.

Kom jij ook?

Natuurlijk willen we bezoekers zo gastvrij en veilig mogelijk ontvangen. Wij houden ons daarom aan de RIVM-maatregelen, want gezondheid is het belangrijkste!

Informatie
• 10 oktober 2020 van 10.00-15.00 uur
• Expo Houten, Meidoornkade 24
• Gratis parkeren en goed bereikbaar met het OV
• Routebeschrijving: zie expohouten.nl
• Gratis toegang Kennisplein (ook voor niet-leden).

De presentaties zijn alleen toegankelijk voor HCC-leden.

Nog geen HCC-lid? Klik hier en profiteer van de vele voordelen. Als HCC-lid kun je je ook aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Klik hier

Tijdens de HCC!kennisdag presenteren we onze expertise:

HCC!3d
Een 3D-printer koop je tegenwoordig al voor een paar honderd euro. Maar wat kun je ermee? En hoe doe je dat? HCC!3d leert je hoe het werkt en hoe je zelf 3D-objecten kunt ontwerpen en printen.

HCC!android
De mogelijkheden met de huidige generatie smartphones en tablets zijn ongekend, maar maak jij wel optimaal gebruik van deze apparaten? HCC!android biedt hulp en houdt je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

HCC!commodore
Liefhebbers en verzamelaars van niet alleen de Commodore, maar ook van bijvoorbeeld Amiga en Atari en nog veel meer, sluiten zich natuurlijk aan bij deze bloeiende en actieve club: HCC!commodore

CompUsers
CompUsers helpt gebruikers van computers in de thuissituatie. De meeste aandacht gaat uit naar programmatuur voor toepassingen en besturingssystemen. Maar ook communicatie en netwerken krijgen de nodige aandacht.

HCC!domotica-iot
Met domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, laat je slimme apparaten samenwerken. Op het Internet of Things kun je simpele apparaten dingen laten doen die je leven gemakkelijker en aangenamer maken.

HCC!drones
Vliegen met drones is een leuke hobby. Maar het is nog niet zo eenvoudig om een drone echt goed te besturen. Bij HCC!drones leer je (beter) vliegen met een drone!

HCC!ecs
HCC!ecs ondersteunt leden die het besturingssysteem OS/2 en de distributies eCS (eComStation) of ArcaOS (Arca Noae) gebruiken of willen gaan gebruiken. Voor informatie of hulp ben je bij HCC!ecs aan het juiste adres.

HCC!flightsim
Wil jij ook vliegen in sportvliegtuigjes, zweefvliegtuigen, jachtvliegtuigen of helikopters? HCC!flightsimulator houdt zich bezig met virtueel vliegen op de computer. Want in ieder van ons schuilt wel een avontuurlijke piloot!

HCC!fotovideo
HCC!fotovideo biedt voorlichting en ondersteuning bij het maken, bewerken en presenteren van foto’s en video’s, of je die nu met je telefoon maakt of met professionelere apparatuur.

HCC!m
Modelbaanautomatisering houdt zich al sinds 1978 bezig met het besturen van modelspoorbanen met behulp van de computer. Naast het eigen HCC!m-systeem ondersteunt ze ook andere digitale systemen.

HCC!msx
HCC!msx is een leuke en gezellige club die gebruikers, liefhebbers en verzamelaars van MSX-computers met elkaar in contact brengt en ondersteuning biedt bij het gebruik van hardware én software.

HCC!opensource
HCC!opensource is er voor iedereen die geïnteresseerd is in, of vragen heeft over opensource-toepassingen. Wil jij aan de slag onder de motorkap van je OS en kijken hoe alles in elkaar zit?

HCC!programmeren
Iedereen die wel eens computerprogramma’s schrijft voor werk, studie of hobby kan terecht bij HCC!programmeren. Of je weinig ervaring hebt of veel, je steekt altijd wat van elkaar op.

HCC!retro
HCC!retro richt zich op het gebruik van retro-hardware en dan met name op NewBrain, Amstrad, Schneider en Sinclair. Zowel de software als de hardware komen op alle mogelijke niveaus aan bod.

HCC!robotica
HCC!robotica houdt zich bezig met het ontwikkelen, ontwerpen, programmeren en bouwen van elektronica en mechatronica, toegepast op robots. Een niet te missen hoogtepunt zijn de jaarlijkse Roborama-wedstrijden.

HCC!seniorenacacemie
De maatschappij digitaliseert steeds meer, maar niet voor iedereen is het altijd eenvoudig daarmee om te gaan. De vrijwilligers van HCC!seniorenacademie willen mensen bij startersproblemen helpen met gerichte informatie en trainingen. Wie al enigszins vertrouwd is in de digitale wereld, wordt geholpen zijn kennis uit te breiden.

HCC!trainsim
Wil je verder rijden met treinen en heb je geen ruimte voor een (grote) modelbaan, dan is een treinsimulatie-programma een leuk alternatief. Waan je een echte machinist bij HCC!trainsim

HCC!windows
Alles over het meest gebruikte computerbesturingssysteem Windows. Werk je nog maar net of al vele jaren met Windows en wil je je kennis ervan uitbreiden? Sluit je aan bij HCC!windows

 

---------------------------------------------------------------

HCC!kennisdag 7 maart 2020

Op een van de eerste zonnige dagen van het jaar vonden honderden bezoekers hun weg naar de HCC!kennisdag in Expo Houten op 7 maart jongstleden. De organisatoren en alle betrokkenen waren na afloop zeer te spreken over de gezellige sfeer en de opkomst. Naast de vele HCC’ers trok de kennisdag ook zo’n 150 niet-leden naar de Expo, waarvan er meerdere besloten zich direct als lid op te geven. Bovendien hebben dertig HCC-leden zich aangemeld voor een van de aanwezige Interessegroepen. Onder de niet-HCC-leden die hun gegevens achterlieten, verlootte HCC een mooie prijs: een smarthome starterspakket t.w.v. € 130,-.

Er was vooraf enige vrees dat het coronavirus bezoekers zou afschrikken, maar daar was op deze dag gelukkig niet veel van te merken. De HCC!kennisdag profiteerde van de Modelspoorbeurs die gelijktijdig in Expo Houten werd gehouden. In de hal werd actief geflyerd en veel treinliefhebbers lieten zich met een zacht duwtje richting de Kennisdag dirigeren. Daar lieten ze zich verrassen door de grote modelbaanopstellingen van HCC!modelbaanautomatisering en HCC!ecs. Ook de andere Interessegroepen trokken volop de aandacht. Zo was het onder andere goed druk bij HCC!windows vanwege alle aandacht voor de overgang van Windows 7 naar Windows 10. De drone-demonstraties trokken veel bekijks, evenals de activiteiten in de 3D-printhoek.

Op de eerste verdieping van Expo Houten waren succesvolle presentaties, onder andere van HCC!genealogie en van het seizoensthema Digitale voor- en nazorg.
Buiten liepen de bezoekers overigens tegen een stand aan van de Veiligheidsregio waar mensen werden gewaarschuwd geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. Zo konden de bezoekers naar huis met een parkeerschijf in hun HCC-tas, naast alle waardevolle informatie die ze op de Kennisdag hadden verzameld. Een geslaagde dag dus, met dank aan alle vrijwilligers die zich daarvoor hebben ingezet.
Op naar de volgende HCC!kennisdag op 27 juni, die ook weer in Expo Houten zal worden gehouden.

IMG 03391


HCC!kennisdag 12 oktober 2019: een terugblik

Het is zaterdagmorgen 12 oktober, 7.00 uur. HCC-vrijwilligers lopen door de zij-ingang van Expo Houten naar binnen. Volgepakt met computers, folders, drones, robots, treinen, maar ook flightsimulators en nog veel meer. Ze worden doorverwezen naar boven.

Op de eerste etage, in de Lounge en de subzalen van Expo Houten, vindt de HCC!kennisdag plaats. Cor van Rooij (projectleider) staat met het draaiboek in zijn hand, mensen te instrueren: staan alle groeperingen op de juiste plek, heeft iedereen een badge, is bezoekersregistratie op orde, zijn de subzalen gereed, staat koffie/thee klaar en nog veel meer.

HCC is er klaar voor!
Vrijwilligers zijn inmiddels bezig met inrichten, zodat ze aan bezoekers kunnen laten zien wat HCC allemaal in huis heeft. Er hangt hier een rode gloed; vrijwel iedereen heeft een rode HCC-polo aan en alle tafels zijn bedekt met rode kleden. Enige tijd later pakt Dick Elzinga de microfoon om de vrijwilligers in de juiste stemming te krijgen, voor zo ver dat nog nodig is.
De deuren van Expo Houten zijn inmiddels open en de sfeer zit er goed in. Op de begane grond vindt tegelijkertijd de Modelspoorbeurs plaats. Dick Elzinga staat als ‘propper’ tussen de ‘word lid’ posters met interessante beursaanbiedingen, mensen naar boven te begeleiden. "Bij HCC kunt u terecht met vragen over alles wat digitaal is. Loop gerust even naar binnen en kom het beleven." Tegelijkertijd overhandigt hij een uitnodiging met het programma.

Kennismarkt.
In de Lounge is een doorlopende kennismarkt waar verschillende groeperingen de diversiteit van HCC laten zien. Waar je ook kijkt, overal staan mensen. Ze worden geïnformeerd door enthousiaste vrijwilligers en een aantal bezoekers is virtueel aan het meevliegen met Flightsimulator. HCC!drones laat de bezoeker kennismaken met de verschillende type drones en de vrijwilligers van HCC!3D staan gepassioneerd te vertellen over ontwerpen en printen in 3D. Ook alle andere groeperingen zijn heel actief bezig om HCC te promoten.

Demontraties en presentaties
Inmiddels zijn de demonstraties van HCC!modelbaanautomatisering en HCC!robotica ook gestart. De oefenwedstrijden van HCC!robotica ter voorbereiding op de jaarlijkse Roborama-wedstrijd zijn in volle gang. Kinderen en volwassenen staan aandachtig te kijken hoe een robot een blikje oppakt en keurig aan de zijkant van de baan plaatst. In de zaal waar de Windowstraining wordt gegeven zitten geïnteresseerden al aandachtig te luisteren. De deelnemers worden geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen over Windows, om vervolgens kennis te delen met andere leden binnen de locatie en vragen over Windows te beantwoorden. De zalen waar de presentaties worden gegeven, beginnen ook vol te lopen. Presentaties over genealogie, het vorige seizoensthema Robotica, Drones en Programmeren of Starten met Rocrail. Het is allemaal mogelijk. In een ander zaal zijn deelnemers actief bezig tijdens de workshop Beginnen met I-train en de ALV van HCC!fotovideo is ook al in volle gang.
Rond 15.00 uur, als de bezoekers met 'een goed gevulde rugzak' met informatie huiswaarts keren, is het tijd om op te ruimen. We kijken terug op een mooie HCC!kennisdag waarbij geen enkele bezoeker zich heeft verveeld heeft en thuisblijvers echt iets hebben gemist.

FTH 1076 2