Mobiel vasthouden op de fiets wordt verboden

Deel dit artikel

,

Als het aan het kabinet ligt, is het vanaf 1 juli 2019 verboden om te bellen, appen of anderszins met een mobieltje bezig te zijn op de fiets.

De ministers Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Grapperhaus van Justitie hebben een voorstel klaar. Belangstellenden kunnen nu eerst hun mening geven en daarna gaat het voorstel naar de Tweede Kamer. Het verbod was al verschillende keren aangekondigd. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat fietsers die met hun telefoon bezig zijn een groter risico lopen op een ongeluk.

Dat gebruik van een mobiele telefoon aanvankelijk niet was verboden voor fietsers, kwam door het idee dat ze vanwege hun geringe snelheid minder risico liepen.

Maar inmiddels zijn "aard (sociale media) en omvang (smartphones en databundels) van het telefoongebruik op de fiets enorm veranderd", schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Ze benadrukt ook dat het op fietspaden veel drukker is geworden en dat door de opkomst van de elektrische fiets de verschillen in snelheid zijn toegenomen.

Uitgebreide definitie
Naast de uitbreiding van het verbod tot bestuurders van alle voertuigen wordt in de regels de term 'mobiele telefoon' uitgebreid tot 'mobiel elektronisch apparaat'. In het belang van de verkeersveiligheid is het vasthouden van een van die apparaten voor geen enkele bestuurder meer toegestaan.

De term is ruimer dan een mobiele telefoon. Volgens het kabinet vallen in elk geval tabletcomputers, digitale foto- en videocamera's, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie eronder.

De minister noemt de aanpassing "een duidelijke en consistente norm", die bovendien tegemoetkomt aan een "dringende maatschappelijke wens."

Van Nieuwenhuizen wijst erop dat volgens onderzoek fietsers zich over het algemeen wel bewust zijn van de risico's, maar dat toch de verleiding groot is om te bellen, te lezen of te schrijven. Volgens haar blijkt uit de cijfers nu niet dat veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door het gebruik van een telefoon. "Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel."

Het kabinet wil het 'Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens' aanpassen. Het voorstel gaat nu eerst in 'internetconsultatie'. Dat betekent dat belangstellenden hun mening kunnen geven. Daarna stuurt het kabinet het naar het parlement in het kader van de 'voorhangprocedure'. De Tweede en Eerste Kamer kunnen dan wel hun mening geven, maar het is een minder strenge procedure dan bij een gewone wet.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden