expo3(laatste update: 30-01-2023 08.12 uur)

Op zaterdag 25 maart 2023 wordt van 10.00 tot 15.00 uur in Expo Houten (Meidoornkade 24, Houten) weer een HCC!kennisdag gehouden. Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.

Wij zullen ons tijdens deze eerste HCC!kennisdag van 2023 wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is. Tijdens deze dag leer je hoe jij je huis slimmer maakt of maak kennis met de nieuwste vliegsimulators en drones. Bovendien zijn er - op veler verzoek - ook weer producten te koop op het gebied van computers, consumentenelektronica en boeken/tijdschriften.

En natuurlijk ben je ook van harte welkom tijdens de vele presentaties en workshops die we exclusief en gratis aan onze HCC-leden aanbieden. Deze zijn te volgen in de verschillende zalen op de bovenverdieping. Op de benedenverdieping presenteren de verschillende Interessegroepen zich.TOEGANG TOT DE KENNISDAG

Toegang HCC-leden
HCC-leden hebben gratis toegang. Registratie is bij de HCC-balie in de centrale hal. Op vertoon van de HCC-pas krijg je toegang tot de HCC!kennisdag en de presentaties. Een van de vele voordelen van het HCC-lidmaatschap!  Aanmelden voor de Kennisdag is niet nodig.

Toegang niet-leden
Niet-leden zijn van harte welkom. Er zijn twee toegangspoorten bij de entree in Expo Houten: een voor HCC-leden, zoals hierboven vermeld. De andere entree is voor alle andere bezoekers. Een kaartje vooraf online kopen kost € 8,- per persoon, aan de kassa kost deze € 10,- per persoon. 

LET OP: wanneer je een entreekaartje koopt voor de HCC!kennisdag (of als je HCC-lid bent), heb je automatisch ook toegang tot de Modelspoorbeurs die op dezelfde dag gehouden wordt in Expo Houten. Twee vliegen in één klap dus. Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis entree.

Presentaties en workshops

Op dit moment zijn de volgende presentaties en/of workshops bekend:

Homey, de smarthome hub
De Homey is een smart home hub van Athom, waarmee je met één app verschillende apparaten in huis kunt bedienen en automatiseren. Met Homey kun je apparaten zoals lampen, thermostaten, beveiligingscamera's, speakers en meer verbinden en bedienen. Je kunt ook aangepaste automatiseringen maken met behulp van Homey's "flows"-functie, waarmee je regels en triggers kunt instellen om je apparaten te bedienen op basis van bepaalde voorwaarden. Daarnaast ondersteunt Homey een breed scala aan protocollen en apparaten, zodat je apparaten van verschillende merken en fabrikanten kunt aansluiten en bedienen.

Programmeren met pictogrammen
Programmeren is eigenlijk niets anders dan aangeven wat er na elkaar moet gebeuren.
Jonge kinderen en starters kunnen programmeren door op het scherm blokken aan elkaar te slepen, waarop commando's staan met makkelijk te begrijpen tekeningetjes. Na een korte introductie gaan we aan de slag. We starten in tweetallen zonder scherm en programmeren elkaar.
Daarna programmeren we op iPads in ScratchJr. Je weet aan het eind, hoe je in tweetallen kunt programmeren als (groot)ouder met (klein)kind of in een clubje, hoe je een ontwerpdagboek kunt bijhouden en waar je meer info kunt vinden.

Chromebook
De Chromebook is nauw verbonden met de geschiedenis van Google. Na het succes van Android waarmee Google groot werd op de smartphone- en tabletmarkt, vond het bedrijf de tijd rijp voor verovering van de laptopmarkt: het ontwikkelde Chrome OS, gebaseerd op Linux, Android en de Chrome-browser. De eerste onder licentie geproduceerde Chromebooks verschenen in 2011. Sindsdien zijn er steeds meer producenten bijgekomen en zijn deze laptops beter en populairder geworden, een goede reden om er hier eens dieper op in te gaan.
De Chromebook is in zijn oorspronkelijke vorm een lichte laptop, zowel qua gewicht als qua prestaties, die maximaal gebruik maakt van internet. Hij lijkt op een Android tablet maar is groter en heeft een echt toetsenbord. De gebruikelijke (Google-)apps die je kent van je Android smartphone of tablet, zijn al voorgeïnstalleerd, zoals GMail, Chrome, Maps, Documenten, Spreadsheets, YouTube, Foto’s, Play Boeken enzovoorts.

Artistieke fotografie in de spotlights
Door de jaren heen heeft de techniek van het fotograferen bovengemiddelde aandacht gekregen, zowel tijdens het fotograferen als ook bij het afdrukken in de donkere kamer. Foto’s moesten perfect zijn. Met de komst van de digitale fotografie, en vooral ook het digitaal bewerken van foto's, als alternatief voor het donkerekamerwerk, zijn de mogelijkheden voor een "perfecte" foto bijna onuitputtelijk geworden. De ontwikkelingen van digitaal fotograferen en bewerken van foto's zijn inmiddels zo ver voortgeschreden, dat de techniek nauwelijks meer aandacht nodig heeft. Vooral met de komst van de smartphone is dat heel ver gegaan. De (ingebouwde) software is zo goed dat de foto’s bijna altijd technisch geslaagd zijn.
Het gevaar van een technisch perfecte foto is dat het gevoel dat de foto moet oproepen of dat de boodschap die je wil meegeven, niet of onvoldoende uit de verf komt. Het blijft dan een wat nietszeggende registratie. Nieuw is dit overigens niet. Ook in de tijd van de analoge fotografie liepen serieuze fotografen hier tegenaan; zij wilden voorkomen dat de inhoud van hun kunst teniet werd gedaan door een overkill van techniekbeheersing
Ook wij, beide sprekers, willen meer doen. We willen onze foto’s een artistieke uitstraling geven, we willen de sfeer van het fotomoment benadrukken. Of van één foto, of van een serie foto's een verhaal maken. Tijdens de lezing laten we zien hoe we dat doen, ieder van ons tweeën op zijn eigen manier. En met heel verschillende resultaten. En het is aan u als fotograaf om, hopelijk geïnspireerd door onze presentaties, daarin uw eigen, persoonlijke weg te vinden.
Uiteraard blijft de techniek onontkoombaar. We verfoeien dat zeker niet; we gebruiken fotobewerkingsprogramma’s, apps, filters en zo meer. De uitdaging is om die zodanig in te zetten dat het creatieve aspect de boventoon voert en dat het resultaat niet wordt bepaald door de techniek alleen. Het moet geen ‘trucje’ worden. Ook dat lichten we toe.

Python
Python is een relatief eenvoudige programmeertaal omdat het intuïtief te begrijpen is, waardoor het ook makkelijk te leren is. Het is veel makkelijker te lezen en begrijpen dan andere programmeertalen zoals Java of C. Een script in Python is gemiddeld 3 keer zo compact als een script in bijvoorbeeld Java. Hierdoor is het voor ontwikkelaars makkelijker om samen te werken en kan een applicatie in een kortere tijd ontwikkeld worden. Python is een ‘general-purpose’ programmeertaal, wat betekent dat het bijna overal wel voor gebruikt kan worden. Zo kun je er tekst mee verwerken, afbeeldingen en getallen aanpassen, maar ook kun je er wiskundige vergelijkingen mee oplossen.

Visual Basic
Met Visual Basic kun je op een snelle en eenvoudige manier programma's schrijven voor Microsoft Windows toepassingen. Zelfs als je nog nooit een programma hebt geschreven, kun je door gebruik te maken van de in Visual Basic aanwezige hulpmiddelen op een eenvoudige manier een programma ontwikkelen.
Maar wat is Visual Basic nu eigenlijk? Het woord 'Visual' refereert naar de methode (Graphical User Interface of GUI) die gebruikt wordt om datgene te creëren wat de gebruiker ziet. Het woord 'Basic' (Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code) refereert naar de programmeer taal, welke het meest gebruikt is door programmeurs over de gehele wereld. Je kunt al bruikbare programma's maken door slechts een klein aantal instructies te leren.

NOG GEEN HCC-LID?

Word direct lid en bezoek niet alleen de HCC!kennisdag gratis, je kunt dan bovendien naar de vele presentaties die tijdens deze dag worden aangeboden! En je HCC-lidmaatschap levert je nog veel meer op. Je profiteert bijvoorbeeld van speciale aanbiedingen voor leden. Klik hier om je als HCC-lid aan te melden en kies je eigen welkomstgeschenk.