expo3(laatste update: 03-10-2022 07.50 uur)

Op zaterdag 8 oktober aanstaande wordt van 10.00 tot 15.00 uur in Expo Houten weer een HCC!kennisdag gehouden. Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.

Wij zullen ons tijdens deze tweede HCC!kennisdag van dit jaar wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is. Tijdens deze dag leer je hoe jij je huis slimmer maakt of maak kennis met de nieuwste vliegsimulators en drones. Bovendien zijn er - op veler verzoek - ook weer producten te koop op het gebied van computers, consumentenelektronica en boeken/tijdschriften. Zo koop je op de HCC!kennisdag bijvoorbeeld de Woox R6113 slimme stekker met energiemeter voor slechts 10 euro (adviesprijs is 20 euro). Ook kan je de Woox R4114 slimme full-hd binnencamera kopen voor slechts 20 euro (adviesprijs is 40 euro).

En natuurlijk ben je ook van harte welkom tijdens de vele presentaties en workshops die we exclusief en gratis aan onze HCC-leden aanbieden. Deze zijn te volgen in de verschillende zalen op de bovenverdieping. Op de benedenverdieping presenteren de verschillende Interessegroepen zich.

 

De onderstaande presentaties en workshops zijn reeds bekend. De lijst zal nog worden aangevuld.

 

PROGRAMMA WILGENZAAL

10:15 - 10:45 uur: Linux Mint introductie
Windows 11 heeft met zijn strenge hardware-eisen ervoor gezorgd dat veel computergebruikers naar alternatieven zoeken. In deze introductie door Ton Valkenburgh wordt een aantal redenen gegeven wat Linux Mint is en waarom Linux Mint een goed alternatief is. Bovendien wordt er verteld waar je het kunt downloaden, zodat je door kunt met de workshop hierna.

11:00 - 12:30 uur: Workshop Linux Mint - VOORAF AANMELDEN!!
Het doel van deze workshop is het installeren van Linux Mint Cinnamon en door de instellingen hiervan lopen. Na afloop weet je hoe je Linux installeert en weet je de weg binnen Linux Mint Cinnamon. Tijdens deze workshop loopt er een team van ervaren vrijwilligers van HCC!seniorenacademie en HCC!compusers rond die hulp en advies biedt. Overigens zijn er ook 10 laptops vanuit HCC beschikbaar voor deze workshop, maar je kunt ook je eigen laptop meenemen.
Voor deze workshop dien je je vooraf aan te melden. Hiervoor dien je in te loggen als HCC-lid. Daarna verschijnt hieronder de aanmeldmogelijkheid.
 
12:45 - 13:45 uur: Presentatie Linux Mint Cinnamon gebruik en beheer
Peter de Bruin geeft een demonstratie van Linux Mint Cinnamon. Direct na de verse installatie toont hij het personaliseren, het gebruik en het beheer van deze uitdagende Linux-omgeving met zijn fraaie look and feel.

PROGRAMMA ESDOORNZAAL

12:15 - 13:00 uur: Fotobewerking met Photopea
Photopea is een online fotobewerkingsprogramma dat opvallend veel overeenkomsten heeft met Photoshop. De mogelijkheden zijn in grote lijnen identiek. Het gebruik is daarentegen in principe gratis. Wij kunnen je een paar veelvoorkomende handelingen laten zien. Er zijn natuurlijk ook verschillen. Al met al een prettig en overzichtelijk hulpmiddel bij foto’s verbeteren.

13:15 - 14:00 uur: Video’s bewerken met Clipchamp
Ken je Moviemaker nog? Dat was een zeer eenvoudige tool om jouw video’s leuker te maken. Dit programma werd later vervangen door Story Remix en Video Editor. Microsoft timmert nu hard aan de weg met Clipchamp. Een uiterst eenvoudig te bedienen programma met de meest voorkomende basisbewerkingen. We laten je graag een voorbeeld zien.

14:15 - 15:00 uur: Leef gezond, gebruik een Apple
We laten je kennismaken met de mogelijkheden die Apple, en met name de Watch, biedt om gezond(er) te leven. Eigenlijk is een smartwatch een must voor (alleenstaande) ouderen die hun gezondheid in de gaten willen houden en gestimuleerd willen worden voldoende te bewegen. Voldoende bewegen is nog steeds, naast gezonde voeding, een van de beste ‘medicijnen' tegen ouderdomsverschijnselen.

PROGRAMMA LINDENZAAL

10:15 - 11:00 uur: Virtualisatie in Windows
Leer hoe je hyper-V op jouw Windows 10-thuiscomputer kunt inschakelen zonder te upgraden naar Pro of Enterprise. Volg eenvoudige stappen om nu virtuele machines op jouw computer te maken.

11:15 - 12:00 uur: Home assistant voor beginners
In deel 1 hebben we kennisgemaakt met virtualisatie en nu deel 2 het vervolg. We bouwen een complete Home assistant-omgeving in een virtuele machine. De presentatie behandelt de volgende onderwerpen:
- het netwerk (vanuit de virtuele machine en het geheugengebruik);
- het configureren van de virtuele harddisk zoals HA deze aanbiedt.

12:15 - 13:00 uur: Programmeren met Liberty Basic
Programmeren in Liberty BASIC kan op twee manieren. Via het mainwin-venster of met Windows-vensters. In deze presentatie zal het meer gaan over Windows-vensters. Ook ga je kennismaken met de structuur van Liberty BASIC en vertellen we je hoe het werkt.

PROGRAMMA ELZENZAAL

10:30 - 11.15 uur: Starten met digitalisering van jouw modelbaan
Vele modelspoorders zien er tegenop om te starten met het digitaliseren van hun modelspoorbaan. Wat kun je het beste doen: aanpassen, modificeren, vervangen? En wat komt daar allemaal bij kijken? In deze mini-lezing krijg je alvast op hoofdlijnen te horen waar je rekening mee moet houden en welke keuzes je kunt maken (en wat de gevolgen daarvan zijn). Uiteraard gaan wij op onze bijeenkomsten dieper op deze materie in.

11:30 - 12.15 uur: Starten met digitalisering van jouw modelbaan
Vele modelspoorders zien er tegenop om te starten met het digitaliseren van hun modelspoorbaan. Wat kun je het beste doen: aanpassen, modificeren, vervangen? En wat komt daar allemaal bij kijken? In deze mini-lezing krijg je alvast op hoofdlijnen te horen waar je rekening mee moet houden en welke keuzes je kunt maken (en wat de gevolgen daarvan zijn). Uiteraard gaan wij op onze bijeenkomsten dieper op deze materie in.

12:30 - 13:15 uur: Programmeren met scratch
Een van de manieren om creatief met je computer om te gaan is het zelf programmeren ervan. En dit wordt alleen maar leuker, als je dit samen met je (klein)kind kunt doen. Scratch is een programmeertaal die zich speciaal op kinderen richt. Het ziet er grafisch mooi uit, maar het is ook een krachtige programmeertaal, waar veel meer in zit dan je op het eerste gezicht zou denken. In deze lezing lichten we een tipje van de sluier op. Hopelijk vind je daarbij genoeg inspiratie om zelf met je (klein)kind aan de slag te gaan.

13:30 - 14:15 uur: Website bouwen met Wordpress
WordPress is een programma waarmee je een website, blog of webshop kunt bouwen en onderhouden. WordPress is gratis, enorm populair en redelijk makkelijk om te leren.

PROGRAMMA IEPENZAAL

10:15 - 11.00 uur: Windows 11 update 22H2
Vorig jaar kwam Microsoft met Windows 11, de opvolger van Windows 10. Eén jaar later komt de eerste grote update voor Windows 11 die Windows 11 2022 Update heet (ook wel Windows 11 22H2 genoemd). De belangrijkste aanpassingen en verbeteringen zijn het vernieuwde Startmenu, een vooral qua uiterlijk vernieuwd Taakbeheer, betere compatibiliteit voor aanraakbesturing en een betere Taakbalk. Zo kun je apps openen door deze naar de Taakbalk te slepen en heeft de Taakbalk nu een overflow-functie: apps worden in een los menu gezet als er geen ruimte meer is voor een icoon op de Taakbalk.

 

WORKSHOP DOMOTICA

De Interessegroep HCC!domotica-iot houdt op de HCC!kennisdag een workshop domotica. Hiervoor dien je je vooraf aan te melden. Deelname aan de workshop kost 20 euro. Klik hier voor meer informatie over de workshop en hoe je je kunt inschrijven.

TOEGANG TOT DE KENNISDAG

Toegang HCC-leden
HCC-leden hebben gratis toegang. Registratie is bij de HCC-balie in de centrale hal. Op vertoon van de HCC-pas krijg je toegang tot de HCC!kennisdag en de presentaties. Een van de vele voordelen van het HCC-lidmaatschap!  Aanmelden voor de Kennisdag is niet nodig (aanmelden is wel noodzakelijk voor deelname aan de workshop Linux Mint van 11.00 uur in de Wilgenzaal en voor de workshop domotica).

Toegang niet-leden
Niet-leden zijn van harte welkom. Er zijn twee toegangspoorten bij de entree in Expo Houten: een voor HCC-leden, zoals hierboven vermeld. De andere entree is voor alle andere bezoekers. Een kaartje vooraf online kopen kost € 8,- per persoon, aan de kassa kost deze € 10,- per persoon. 

LET OP: wanneer je een entreekaartje koopt voor de HCC!kennisdag, heb je automatisch ook toegang tot de Modelspoorbeurs die op dezelfde dag gehouden wordt in Expo Houten. Twee vliegen in één klap dus. Je kunt toegangskaarten voor € 8.- per persoon hier bestellen. Dat kan tot en met 5 oktober. Na die datum uitsluitend kaartverkoop aan de kassa. Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis entree.

NOG GEEN HCC-LID?

Word direct lid en bezoek niet alleen de HCC!kennisdag gratis, je kunt dan bovendien naar de vele presentaties die tijdens deze dag worden aangeboden! En je HCC-lidmaatschap levert je nog veel meer op. Je profiteert bijvoorbeeld van speciale aanbiedingen voor leden. Klik hier om je als HCC-lid aan te melden en kies je eigen welkomstgeschenk.