Windows 8 duldt geen Linux in dual-boot?

do 22 september 2011 - 19:01

Windows 8 duldt geen Linux in dual-boot?

Windows 8 beschikt over een nieuw boot-proces in Metro-stijl dat mogelijk wordt gemaakt door UEFI, de opvolger van het aloude BIOS. Linux-gebruikers zullen wat minder blij zijn want UEFI kan ook worden gebruikt om andere besturingssystemen te weren.

We schreven vandaag al over de nieuwe boot-interface van Windows 8 dat er grafisch een stuk mooier uitziet. Matthew Garret, werkzaam bij Linux-distributeur Red Hat, vindt één screenshot erg nog niet geweldig uitzien, die van een dual-boot van alleen Windows en geen Linux. Hij schrijft in zijn blog dat Microsoft het hele bios dicht kan timmeren op voorgeïnstalleerde systemen, waarbij het zelfs onmogelijk kan worden om een gekocht Windows-exemplaar uit de winkel te kunnen draaien op voorgeïnstalleerde systemen. In dat geval ben je afhankelijk van de leverancier van je systeem.

Microsoft heeft nog niet officieel gereageerd, maar Garret ziet nog geen reden tot paniek. Wel zegt hij dat gebruikers die Linux willen gebruiken op Windows 8-systemen de ontwikkelingen maar in de gaten moeten houden.

[Via: NeoWin]

Redacteur: webmaster - Onderwerpen: Linux/Unix, Windows

Login om te reageren