Cybercriminaliteit erger dan drugscriminaliteit

do 15 september 2011 - 14:15

Cybercriminaliteit erger dan drugscriminaliteit
Per jaar wordt 388 miljard dollar schade geleden als gevolg van cybercriminaliteit – een combinatie van daadwerkelijke financiële schade en (kostbare) tijd die nodig was om eventuele schade weer te herstellen, meldt Norton. Schokkend: cybercriminaliteit  kost dus méér dan de zwarte handel in marihuana, cocaïne en heroïne bij elkaar (want dat is namelijk 288 miljard dollar).

In totaal werden 431 miljoen volwassenen de afgelopen 12 maanden het slachtoffer van cybercriminaliteit. Dit komt neer op veertien volwassenen per seconde en meer dan een miljoen slachtoffers per dag, aldus Norton. Nu is het wel zo dat de definitie van computercriminaliteit ruim genomen is door de beveiliger: wie een phishingmail ontvangt, is ook slachtoffer – en dan gaat het wel snel dus. Dat verklaart ook het feit dat volgens het rapport afgelopen jaar alleen in Nederland al 2,4 miljoen mensen slachtoffer werden. Het gaat daarbij vooral om computervirussen en malware (daarmee heeft 55% te maken gehad), phishing (5%), hacken van sociale netwerken (5%) en online scams (1%).

En mobiel?
Hoewel het aantal ‘mobiele slachtoffers’ van cybercriminaliteit in Nederland nog laag is (2%), kreeg wereldwijd 10% van de volwassenen te maken met een vorm van cybercriminaliteit via de mobiele telefoon. Eerder meldde Norton al dat mobiele kwetsbaarheden in 2010 stegen met 42% ten opzichte van 2009. Dit geeft aan dat cybercriminelen zich steeds meer richten op mobiele mogelijkheden. Het aantal kwetsbaarheden voor mobiele operatingsystemen nam toe van 115 in 2009 naar 163 in 2010.

Redacteur: webmaster - Onderwerpen: Cybercrime

Login om te reageren