Voor veel internetcriminelen is het een fluitje van een cent om een eenvoudig wachtwoord te kraken. Hoe zorg je dat je een goed en sterk wachtwoord hebt?

Er zijn enkele standaardzaken waar je op moet letten bij het verzinnen van een wachtwoord.
We zetten ze voor je op een rij.

  • Meer tekens is altijd beter dan minder. Hoewel veel sites nog een minimum van 6 of 8 letters hanteren voor een sterk(er) wachtwoord, is een wachtwoord van 12 of meer tekens al veel sterker.
  • Gebruik niet alleen kleine letters. Veel sites accepteren dat bovendien al niet meer, dat scheelt, want met het gebruik van cijfers, hoofdletters en speciale tekens (bijvoorbeeld &, %, $, ?, etc.) maak je je wachtwoord gelijk al een stuk sterker.
  • Veel websites laten bij het aanmaken van je wachtwoord al weten of het sterk is. Als de website aangeeft dat je wachtwoord zwak of onveilig is, bedenk dan een beter wachtwoord.
  • Gebruik nooit makkelijk te gissen woorden als namen, adressen of verjaardagen, ook niet met cijfers ervoor, achter of in. En gebruik ook geen bekende toetsenbordpatronen zoals 'qwerty'.
  • Maak een onlogische keuze. Creëer wachtwoorden uit een willekeurige reeks hoofdletters, kleine letters en symbolen die onvoorspelbaar zijn voor hackers en voor systemen die wachtwoorden kraken.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website of dienst. Doe dit met behulp van een wachtwoordmanager, zodat je je niet druk hoeft te maken om al je wachtwoorden goed te kunnen onthouden.
  • Gebruik een wachtzin(netje). Dat is een stuk minder voorspelbaar dan een enkel woord (zeker als het iets met je naam te maken heeft), en een stuk makkelijker te onthouden dan een ingewikkelde serie tekens. Aangeraden wordt in het algemeen om een zinnetje van tenminste vier woorden te gebruiken. Maar regelmatig is het aantal tekens dat je mag gebruiken beperkt, vaak tot twintig. Een voorbeeld als Morgen156AppelsEten is 19 tekens, dat pas dan nog net dus, iets als HetKookpuntIsNiet104Graden telt alweer 26 tekens. 
  • Schrijf je wachtwoorden niet op, verstuur ze nooit per e-mail, ook niet aan jezelf. Het verdient aanbeveling om je wachtwoorden elke 30 tot 90 dagen te veranderen, maar tenminste 1 keer per jaar.