Als je vaak aan het computeren bent, kun je sneller werken als je een paar handige toetsenbordcombinaties kent. We zetten een paar handige voor je op een rijtje.

1. Snelheid meten ter referentie

Om te beginnen test je de internetsnelheid, zodat je later kan meten of de snelheid daadwerkelijk is verhoogd met onderstaande tips. Je surft naar www.speedtest.net, klikt op Begin Test en schrijf je download- en uploadsnelheid op.

2. Kies de optimale frequentie

Recente routers maken gebruik van de 2,4 Ghz-frequentie en/óf de 5 Ghz-frequentie.

Veruit de meeste apparaten bevinden zich op de 2,4 Ghz-frequentie, dus op de 5 Ghz-frequentie is het minder druk. Houd er wel rekening mee dat de 5Ghz frequentie iets minder bereik kan hebben.

Hoe zet je de 5Ghz frequentie aan?

Om te beginnen ga je naar het instellingenscherm van je router. Je kijkt op de sticker op de achterkant van je router, waar je het IP-adres en de inloggegevens vindt. Vervolgens voer je het IP-adres in de adresbalk van je browser in en log je in met de gegevens. Zoek naar de instellingen voor zowel de 2,4 Ghz- als de 5 Ghz-frequentie.

Check of de 5 Ghz-frequentie is ingeschakeld en geef je het netwerk een unieke SSID (netwerknaam). Nu kun je ook de rustige 5Ghz frequentie gebruiken!

3. Van kanaal veranderen

Met het gratis programma InSSIDer voor Windows (of WiFi Explorer voor Mac) kom je erachter welke van de 13 wifi-kanalen het meest gebruikt worden door routers in je omgeving.

InSSIDer speurt naar de netwerken in de buurt en laat zien waar je netwerk zich bevindt. Zie je een leeg plekje, of het minst overbevolkte kanaal, verander dan het kanaal van je router in het kanaal dat de minste storing ervaart. Ook hiervoor ga je naar het instellingenscherm van je router en selecteer je het juiste kanaal uit het drop-downmenu.

4. Verander de plaats van je router

Vaak verricht je al wonderen door jouw router zo'n 10 centimeter te verplaatsen.

5. Drivers updaten

Wellicht ten overvloede: zorg ervoor dat de driver van je router en de netwerkadapteraltijd up-to-date zijn.

Als het goed is verzendt jouw up-to-date router nu wifi-signalen met de meest optimale frequentie, vanuit het minst drukke kanaal en vanaf de beste plaats in het huis. Het kan bijna niet anders dan dat je internetsnelheid verhoogd is. Wil je hier zeker van zijn? Doe in dat geval de snelheidstest via www.speedtest.net opnieuw. Is jouw snelheid verhoogd?