Afgelopen maandag was het weer zover, het maandelijkse luchtalarm om te testen of het alarm overal werkt. Je kunt dit alarm ook op je mobiele telefoon instellen, maar hoe doe je dat? En hoe weet je of het al ingesteld staat? En hoeveel batterij verbruikt het?Iphone
Vaak is de functie NL Alert al ingesteld, maar om te bekijken of deze meldingen inderdaad zijn ingeschakeld op je iPhone, neem je de volgende eenvoudige stappen: ga naar Instellingen en kies Berichtgeving. Scroll vervolgens omlaag naar Noodmeldingen. Zet het schuifje op aan, als het niet al op aan stond. Als het goed is, ontvang je dan ook het NL Alert controlebericht.

Android
Bij veel Android-toestellen zal deze functie al aan staan, maar om het zeker te weten, kun je het nog even checken. Dan kun je het meteen inschakelen als het niet aan stond, of andersom. Omdat Android op veel verschillende merken smartphones draait, zullen de exacte instellingen wat van elkaar afwijzen. Belangrijk om te weten is dat bij veel toestellen de term ‘Cell Broadcast’ gebruikt wordt. Dat is overigens niet voor niets. Het systeem werkt namelijk niet met sms-berichten, maar met een techniek die cell broadcast heet. De tekstberichten worden via de zendmasten van de providers naar mobiele telefoons gestuurd, een beetje zoals de ouderwetse radio. En daarom werkt het ook als het mobiele netwerk overbelast is.

Bij Samsung-toestellen – die overigens in het algemeen ‘gewoon’ de term Noodwaarschuwing gebruikt, vind je de instelling in Berichten en dan via de knop Opties of Meer onder Instellingen, Instellingen noodwaarschuwing. Zet het schuifje Testberichten voor noodwaarschuwingen op aan. Hier vind je overigens ook Amber alerts die berichten over ontvoerde kinderen.

Instelhulp
Gelukkig heeft de overheid het je makkelijker gemaakt door een instelhulp voor NL Alert op te tuigen waar je voor alle mogelijke merken en modellen precies verteld wordt hoe je het doet.

Batterijverbruik
Zoals elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt, vraagt ook NL Alert wel wat batterijcapaciteit. Hoewel de overheid meldt dat dit verbruik zeer beperkt is, wordt er niet bij verteld wat dat inhoudt. iCulture.nl meldde echter een tijd terug nog dat dit de batterijduur van een iPhone met wel 10% zou kunnen verminderen als je het Gsm-netwerk gebruikt en wel tot 30% via het 3G-netwerk.