Met Google Maps hebben we allemaal een handige kaart in onze broekzak. Wat je misschien niet wist, is dat deze app bijhoudt waar je naar zoekt en waar je naartoe gaat. Hoe verwijder je deze data?

Alles wat je in Google Maps invoert als je naar een locatie zoekt, of de beste route hiernaartoe, wordt onthouden door Google. Google leert hierdoor waar je interesses liggen, zodat het bedrijf je betere aanbevelingen kan geven in de toekomst, tenminste, zo zegt Google. In de praktijk is het onduidelijk waar onze data nog meer heen gaan. Soms weet je niet eens dat data van je worden verzamelt én dat je dit kan stoppen. Het zal je verbazen hoeveel Maps eigenlijk van je weet en bijhoudt.

We kunnen het Google iets moeilijker maken om ons zoekgedrag te verzamelen. Om te beginnen, kun je ervoor zorgen dat Google niet meer je locatie bijhoudt.
1. Ga naar je Google Account pagina en log in.
2. Klik op Je gegevens en personalisatie beheren.
3. Nu zie je onder Activiteitsopties een aantal termen, inclusief Locatiegeschiedenis.
4. Klik op Locatiegeschiedenis, en daarna op het knopje ernaast om het bijhouden hiervan te onderbreken.
Google geeft een waarschuwing dat je nu geen persoonlijke service meer krijgt aangeboden. Het is aan jou om te bepalen of je daarmee kan leven. Er staat nu dat het bijhouden gepauzeerd is, alleen jij kan dit weer aanzetten als je wilt.

Tijdlijn
Naast voorkomen dat Google je locatie bijhoudt, kun je ook zoveel mogelijk de locatiegegevens die Google al van je heeft, proberen te verwijderen. Het makkelijkst is om naar je Maps-tijdlijn te gaan. Hier kun je onder andere zien hoeveel Google al van je weet waar je heen bent geweest. Om deze informatie te verwijderen, zodat ze niet meer gebruikt kan worden, zoek je naar het vuilnisbakicoontje in de onderste helft van het scherm. Verwijder elk datapunt door op dit icoontje te blijven drukken. Je kunt hier ook je opgeslagen werk- en woonadres verwijderen als jij Google deze informatie ooit hebt gegeven.

Persoonlijke aanbevelingen
Misschien wil je wel dat Google data van je bijhoudt zodat je persoonlijke aanbevelingen krijgt gebaseerd op je locatiegegevens. In dit geval heb je op je Maps-tijdlijnpagina de optie dat Google je data na een bepaalde tijdsperiode verwijdert. Je kunt hier kiezen voor een periode van drie of achttien maanden, waarna Google de data verwijdert.