Soms wil je wel eens een e-mail of document versturen via je Gmail-account die echt niet met anderen gedeeld mag worden. Maar hoe doe je dat?

Gmail heeft daarvoor een heel eenvoudige optie: de vertrouwelijke modus. Deze modus is zowel in je Gmail-app als ‘gewoon’ online heel eenvoudig in te stellen en te gebruiken.

In de app
Om via je (Android of iOS) tablet of smartphone een vertrouwelijke e-mail te versturen, maak je eerst een nieuwe e-mail aan (tik op het plusteken rechts onderin je scherm). In het scherm Opstellen tik je vervolgens op de drie puntjes rechtsboven en kiest je voor Vertrouwelijke modus. Daar kies je de vervaltijd (van 1 dag tot vijf jaar) van de mail en ook of de toegangscode via sms verstuurd moet worden of niet. De instellingen die je kiest gelden zowel voor het bericht als voor eventuele bijlagen.

Als je Geen sms-toegangscode of Standaard kiest, kunnen ontvangers die ook de Gmail-app gebruiken het bericht direct openen. Ontvangers die geen Gmail gebruiken, krijgen een toegangscode via e-mail toegestuurd.
Als je Sms-toegangscode kiest, krijg je een veld te zien waarin je het telefoonnummer van de ontvanger moet intoetsen en krijgen ontvangers een toegangscode via sms. Let op dat je het telefoonnummer van de ontvanger invoert, niet je eigen telefoonnummer.

Online
Werk je op je computer, dan is de werking nagenoeg hetzelfde. Je gaat naar je Gmail-account en klikt op Opstellen (aan de linkerzijde en ook voorzien van het plusteken). Klik rechtsonder in het venster op het icoontje van een slotje met klokje: De vertrouwelijke modus in-/uitschakelen. Stel nu een vervaldatum en toegangscode in. Deze instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen en ook hier kun je natuurlijk kiezen of er al dan niet een toegangscode via sms verzonden moet worden.

Wil je toch niet dat de ontvanger de e-mail opent? Dan kun je vóór de vervaldatum de toegang nog terugtrekken
• Open je Gmail of de Gmail-app
• Tik op Menu (de drie streepjes) en kies Verzonden. Op je computer kies je links de map Verzonden
• Open de vertrouwelijke e-mail.
• Tik onderaan het scherm op Toegang verwijderen of Toegang intrekken.

Ontvangers
Je kunt de mail en de bijlagen bekijken tot de vervaldatum of tot de afzender de toegang tot het bericht verwijdert.
Je moet mogelijk een toegangscode invoeren om de e-mail te openen.
De opties om de tekst en bijlagen te kopiëren, te plakken, af te drukken en door te sturen zijn uitgeschakeld.