Wist je dat het strafbaar kan zijn om je straat te filmen met camera’s of videodeurbellen? Deze camera’s filmen wel eens meer dan nodig is en met de nieuwe privacywet zijn er strengere regels voor het verwerken van die beelden. Hoe zit het nou precies?

Wij vertellen je hier de do’s en don’ts bij het gebruiken van deze slimme camera’s.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is sinds 25 mei van kracht, waardoor de regels voor het verwerken van persoonsgegevens strenger zijn geworden. De AVG is de Nederlandse variant van de Europese General Data Protection Regulation (GDPR) waarmee in heel Europa meer nadruk ligt op privacy. De wetgeving is bedoeld om persoonsgegevens beter te beschermen. Deze regels gaan bijvoorbeeld over het verwerken van de gegevens, wie verantwoordelijk is voor de gegevens en wat de sancties zijn als de gegevens niet goed worden verwerkt.

Hoewel deze privacywetgeving vooral is bedoeld om meer verantwoordelijkheid te leggen bij organisaties die persoonsgegevens verwerken, gelden deze regels soms ook bij mensen thuis. Het opnemen van mensen in de publieke ruimte en het opslaan van die beelden telt namelijk ook als het verwerken van persoonsgegevens. Uit die beelden kun je informatie over die personen achterhalen en dat mag niet zomaar. Wie een camera thuis ophangt, loopt dus de kans om de wet te overtreden. Wat mag dan wél op het gebied van beveiligingscamera’s? Smart home specialist 50five legt het voor je uit.

ring floodlight 3 app 1Wat mag je wel doen met je camera of de beelden?

De regels zijn weliswaar veel strenger geworden, maar je mag de camera gewoon gebruiken waar het apparaat voor is bedoeld. In dit geval gaat het dus om het verbeteren van je eigen veiligheid in en rondom je huis. Bedenk vooraf wel goed of een camera echt nodig is, want je moet je eigen belang goed afwegen tegen de belangen van de persoon die wordt gefilmd. “Als je je eigendommen beschermt, moet je kiezen voor een manier die het minst inbreuk maakt op de privacy van andere mensen”, aldus de Consumentenbond.

Wil je ook gebruik maken van gezichtsherkenning van de camera, zorg dan dat je toestemming hebt van de mensen die worden herkend door de camera’s. Voor gezichtsherkenning maak je namelijk gebruik van biometrische gegevens en daar gelden specifieke regels voor. Deze gegevens mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden verwerkt.

ring spotlight cam wired 3 1Wat mag je niet doen met je camera of de beelden?

  1. Film niet te veel
    Cameratoezicht is in principe onder een zuiver huishoudelijke activiteit en dat mag gewoon, maar het wordt anders als je de publieke ruimte filmt. Zolang je de beelden gebruikt om je huis te beveiligen of om het bezoek aan de voordeur te zien, is dat gewoon toegestaan. Het is niet de bedoeling om een eigen spionagedienst op te richten. Je mag dus niet een camera of videodeurbel de straat filmen, de nummerborden van passerende auto’s of de voordeur van je overburen. Stel daarom een zone in die wordt gefilmd. Dat kan vaak eenvoudig via de app van de camera.

  2. Film niet stiekem
    De camera moet duidelijk in het zicht hangen, want je mag niemand stiekem filmen. Je moet mensen ook laten weten dat ze kunnen worden gefilmd. Dat kan bijvoorbeeld door het ophangen van een bordje of sticker met de tekst dat er cameratoezicht plaatsvindt.

  3. Sla de beelden niet (te lang) op
    Je mag de beelden niet te lang bewaren. Er is geen specifieke bewaartermijn in de AVG, maar de richtlijn is 4 weken en alleen als je de beelden echt nodig hebt. Heeft het bewaren van de beelden geen nut meer dan is het verstandig om ze te verwijderen, ook uit de cloud.

  4. Zet de beelden niet online, ook niet op social media
    Het komt wel eens voor dat mensen het heft in eigen handen nemen en de beelden online zetten. Dat is soms begrijpelijk, maar het mag niet. Dit wordt volgens de wet als disproportioneel gezien. Het is dus niet de bedoeling dat je de beelden met anderen deelt, zelfs niet met de politie. Dat kan alleen na een machtiging van het Openbaar Ministerie om de beelden te vorderen.

De regels zijn dus een stuk strenger door de privacywet, maar je kunt nog gewoon je bezitingen beschermen met behulp van een IP-camera. Als je bovenstaande regels volgt, weet je zeker dat je zelf niet strafbaar bent, terwijl je met de beste bedoelingen je huis veiliger maakt.

Lees ook wat de Autoriteit Persoonsgegevens hieorver zegt >>