Steeds meer mensen zijn er helemaal klaar mee, met die social media, en verwijderen hun account(s). Heb jij het ook wel gehad met al die tijd die je eraan kwijt bent en de privacy-perikelen die het met zich meebrengt? Wij vertellen je hoe je je accounts verwijdert van Facebook, Instagram en Twitter.

Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, als je de druk weerstaat van teksten als ‘Je vrienden gaan je missen’ of ‘Je kunt niets meer terughalen wat je hebt verwijderd’. En mocht je toch bezwijken voor dergelijke teksten, dan kun je ook je account al dan niet tijdelijk deactiveren. Die optie krijg je bij Facebook vanzelf te zien, maar ook bij Instagram en Twitter heb je deze mogelijkheid.

Facebook verwijderen
Als je je Facebook-account definitief wilt verwijderen, kun je dat doen via een speciale pagina. Daar wordt je vrij streng verteld dat je je account niet meer opnieuw kunt activeren of je inhoud kunt terughalen. In de praktijk blijkt dat mee te vallen: je kunt de verwijdering van je account nog annuleren als je binnen 30 dagen spijt krijgt van je beslissing.

Je vindt er ook de link om al je gegevens van Facebook te downloaden. Je kunt dit trouwens sowieso doen, ook als je wel gewoon facebook blijft gebruiken. Je doet dat op de Je gegevens downloaden-pagina waar je ook kunt aangeven wat je wel en niet wilt downloaden.

Deactiveren
Mocht je nog twijfelen, dan kun je ook eerst je account tijdelijk deactiveren. Je kunt dan nog wel Messenger gebruiken, je met Facebook blijven aanmelden bij derden-sites en je foto’s, video’s en berichten blijven beschikbaar. Anderen kunnen je profiel niet meer bekijken.

Klik in de rechterbovenhoek van een Facebook-pagina op het pijltje rechtsboven, selecteer Instellingen en klik – als je daar niet al direct bent ‘geland’ – op Algemeen in de linkerkolom. Ga vervolgens naar Je account beheren, klik op Je account deactiveren en volg de instructies om dit te bevestigen.

Instagram
Let op, je dient dit via de webpagina te doen en niet via de app, dus log eerst op je computer in bij Instagram. Ga naar de pagina Je account deactiveren en kies één van de opties uit het dropdownmenu Waarom wil je je account verwijderen? en voer je wachtwoord opnieuw in. De mogelijkheid je account permanent te verwijderen, wordt pas weergegeven als je een reden hebt geselecteerd in het menu. Als je besluit je account te verwijderen, worden je foto's, reacties, vind-ik-leuks, vrienden en alle andere gegevens definitief verwijderd. Dit kan niet ongedaan worden gemaakt. Als je later besluit een nieuw Instagram-account te maken, kun je je bovendien niet opnieuw registreren met dezelfde gebruikersnaam.

Deactiveren
Ook Instagram biedt uiteraard de mogelijkheid je account alleen tijdelijk stop te zetten. Die optie krijg je ook aangeboden op de pagina om je account te verwijderen. Je gaat hiervoor naar de deactiveer-pagina. Ook hiervoor wordt een reden gevraagd en dien je je wachtwoord opnieuw in te typen. Je account wordt dan verborgen tot je je opnieuw aanmeldt.

Twitter
Bij Twitter is het verwijderen en/of deactiveren van je account een soort automatische tweetrapsraket. Ook als je je account echt definitief wilt verwijderen, deactiveer je je account in eerste instantie alleen maar. Na 30 dagen is je account dan definitief verwijderd.

Klik op Instellingen en privacy in het keuzemenu onder je profielicoon (computer, Apple-apparaat en bepaalde Android-apparaten) of het hamburgermenu (drie streepjes, bepaalde Android-apparaten).
Klik op het tabblad Account op Je account deactiveren onderaan de pagina. Lees de informatie over het deactiveren van je account en klik vervolgens op Deactiveren (mobiele apparaten) of @gebruikersnaam deactiveren (computer).
Vul je wachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd en bevestig dat je door wilt gaan door te klikken op de Deactiveren of Account deactiveren (computer). Op mobiele apparaten bevestig je nogmaals dat je door wilt gaan door te tikken op Ja, deactiveer mijn account.

Je Twitter-account is daarmee gedeactiveerd en zal na 30 dagen definitief verwijderd zijn. Als je je binnen die termijn bedenkt, kun je je account nog herstellen. Dat doe je simpelweg door opnieuw in te loggen. Houd daar dus rekening als je echt van je Twitter-account af wilt. Als je onverhoopt binnen de termijn van 30 dagen opnieuw inlogt en je wilt er toch wel echt vanaf, dan moet je het hele proces opnieuw starten.