Je kijkt vast wel eens een filmpje op Youtube, of dat nu een uitlegvideo is, een muziekvideo van je favoriete artiest of een clip van een programma uit je jeugd. Maar wist je dat er verschillende handigheidjes zijn om (nog) meer plezier uit dit kanaal te halen?

Sneltoetsen
Sneltoetsen zijn altijd handig en dus ook als je Youtube gebruikt. We vonden een paar handige mogelijkheden voor je:
k: pauzeren en/of (weer) afspelen
j: 10 seconden teugspoelen
i: 10 seconden vooruit spoelen
m: mute, oftewel geluid uitzetten
0 (nul): go to the beginning of the video
1 tot en met 9: ga direct naar 10%, 20% etc. van de video
Als je ondertitels aan hebt staan kun je ook het plusje en minnetje gebruiken om de letters te vergoten (+) of verkleinen (-).

Later bekijken
Er zijn twee opties om een video later te bekijken als je een leuk filmpje hebt gevonden en het komt even niet uit of er staat net iemand voor de deur.
Als je al begonnen bent met kijken kies je onder de video bij het plusteken met de tekst Toevoegen voor Later bekijken of je gaat naar het hamburgermenuutje links bovenaan de pagina en kiest daar de optie Later bekijken.

Als je een bepaalde video of afspeellijst zoekt en je hebt gevonden wat je wil, kun je er ook voor kiezen de video niet direct te openen, maar hem wel toe te voegen aan je lijst om later te bekijken. Dit doe je door met je muis over de duuraanduiding rechtsonder in de videothumbnail te gaan en, zodra het handje verschijnt, te kiezen voor Later afspelen.
NB om video’s toe te voegen aan je Later afspelen-lijst moet je wel ingelogd zijn!

Je vindt de gekozen video’s terug door in het linkermenu onder Bibliotheek te klikken op de optie Later bekijken.

Delen vanaf…
Onder de video’s vind je altijd het pijltje met Delen, waar je kunt kiezen hoe je een video met iemand wilt delen. Maar wist je dat je een video ook vanaf een bepaald moment kunt delen?

Dat doe je door vervolgens het hokje voor Vanaf aan te vinken en daarachter de minuut en seconde van je keuze in te tikken. Daar komt overigens de duur in te staan van het moment waar je dan bent in de video. Je kunt dus bijvoorbeeld een paar seconden eerder kiezen om er zeker van te zijn dat de ontvanger ook dat moment te zien krijgt dat je dacht: vanaf hier wil ik ‘m delen en op Pauze klikte.
Je kun de video ook vanaf je pauzemoment delen door op de rechtermuisknop te klikken (of op Ctrl + klik) en te kiezen voor Video-URL kopiëren vanaf huidig tijdstip.

Slowmotion
Vooral handig als je een tutorial of how-to-video bekijkt is de optie om de video langzamer af te spelen. Je klikt hiervoor op het tandwielicoontje in de onderbalk van de video en kiest de optie Snelheid. Je kunt de video dan op een kwart (0.25) van de snelheid, halve snelheid (0.5) of op driekwart (0.75) snelheid af laten spelen. Je kunt de video trouwens ook sneller – met een maximum van twee keer zo snel -  laten afspelen.

MP3s enzo
En soms wil je gewoon lekker je favoriete muziek of kattenvideo offline mee kunnen nemen. Dan is het natuurlijk handig als je er een downloadje van hebt. Voor Youtube-video’s zijn er verschillende sites die dit faciliteren. Zo is er bijvoorbeeld Peggo.tv waar je eenvoudigweg de link van de gekozen video inplakt. Vervolgens kun je ook kiezen of je de hele video of een deel wilt downloaden, alleen het geluid of de complete video, en nog een paar opties kunt aan- of uitvinken en voilà: klik op Record MP3 en je omzetting en download start. Peggo werkt overigens ook met SoundCloud.

Een andere goede optie is YoutubeMP3 waar je ook kunt kiezen voor .mp4, .webm of .f4v om maar enkele mogelijkheden te noemen. Je kunt via de knop Options desgewenst het volume aanpassen en met een klik op de knop Convert start de omzetting van de video. Zodra dit gebeurd is, kun je eventueel een deel van je bestand eruit knippen en, net als bij Peggo, een naam voor de file of de artiest meegeven.