Het is niet zo’n gezellig onderwerp, maar wat gebeurt er met een Facebook-account als de eigenaar ervan overlijdt? Het account is in principe alleen beschikbaar voor de eigenaar en kan dus niet zomaar door iemand anders beheerd of verwijderd worden. Iemand kan natuurlijk zijn of haar wachtwoord(en) delen, maar dat is eigenlijk nooit een goed idee, dus dat zullen we hier ook niet aanraden.

Een nabestaande kan natuurlijk een verzoek indienen bij Facebook – of andere sociale media - om het account in kwestie te verwijderen. Hiervoor moet je in het algemeen een formulier invullen en daarbij een overlijdensakte meesturen. Dit wordt meestal echter alleen gehonoreerd als het door een erfgenaam gedaan wordt, dus dat kan ook weleens lastig zijn. Want wat als een verre oudoom overlijdt en hij laat alles na aan het lokale dierenasiel? Het is dus verstandig als mensen hiervoor zelf al iets regelen. Maar hoe doe je dat?

Bij Facebook kun je zelf op elk gewenst moment regelen wat er met je profiel gebeurt wanneer je overlijdt. Je kunt kiezen of je account een herdenkingsstatus krijgt of dat het volledig verwijderd wordt.

Herdenkingsstatus
Accounts met herdenkingsstatus vormen een plek waar vrienden en familie herinneringen kunnen delen nadat iemand is overleden. Sommige mensen vinden dit heel fijn, anderen kunnen het juist pijnlijk vinden. Maar iedereen kan immers zelf kiezen om al dan niet de pagina te bezoeken. Als jij het fijn vindt dat mensen je zo nog kunnen herdenken, of als je weet dat jouw nabestaanden het prettig vinden om je op deze manier te herdenken, kies je hier voor.

De zin ‘Ter nagedachtenis aan’ wordt naast de naam van de overleden persoon weergegeven op zijn/haar profiel. Als de privacyinstellingen van het account het toelaten, kunnen familie en vrienden bijvoorbeeld ook berichten ter nagedachtenis op de tijdlijn plaatsen en zo hun gevoelens en gedachten met elkaar delen. Foto's, berichten en andere zaken zoals video’s of links blijven op Facebook staan en blijven zichtbaar voor de mensen met wie deze inhoud is gedeeld.

Profielen met herdenkingsstatus worden niet meer weergegeven in suggesties als ‘Mensen die je misschien kent’ of advertenties en er worden ook geen verjaardagsherinneringen meer gegeven. Ook kan niemand zich aanmelden bij een account met herdenkingsstatus. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Om dit voor jouw account alvast te regelen, ga je met behulp van het pijltje pijltjeFB rechts bovenaan je pagina naar Instellingen, daar kies je in het menu links Beveiliging. Klik vervolgens op Bewerken rechts naast de op een-na-onderste optie Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus. Daar voeg je degene toe die je dit toevertrouwt.

FBnalatenschap

Je account verwijderen
Je kunt via de bovengenoemde stappen ook kiezen om je account permanent te laten verwijderen als je komt te overlijden. Dan voeg je geen vertrouwd persoon toe, maar scroll je net wat verder naar beneden en klik je op Accountverwijdering aanvragen en volg je de instructies op het scherm.