1. JeroenE1970
  2. Modelbaanautomatisering
  3. woensdag 30 september 2020
Hallo,

ik heb een 2BK 00 001 teruggebouwd van treingestuurd naar blokgestuurd.
Bij testen middels kaarttester krijg ik in alle secties de bezetmeldingen, zoals het hoort.

De locomotief rijdt alleen van sectie 4 naar 1, en keert dan niet.

Zelfde lokomotief, zelfde traject, andere blokkaart werkt perfect.

Waar kan ik wat meten, of eventueel vergeten zijn?

Volgens mij was de blokkaart omgebouwd naar een -Tx versie.

Condensators verwijderd, weerstanden en IC's weer aangebracht, doorverbindingen verwijderd en onderbroken spoortjes overbrugd.

Alvast bedankt

Jeroen
Reacties (6)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hoi Jeroen,

Terugbouwen naar een 'gewone' blokkaart is een interessante uitdaging. Het hangt ook een beetje af van hoe de 2BK gemodificeerd was om de wijzigingen ongedaan te maken.
Als de loc alleen nog maar in één richting rijdt, dan lijkt het erop dat het richtingsbit (D4 via IC6 pen 13) niet goed aankomt bij IC1. Daar zaten inderdaad de TX of -TX naartoe bedraad. De doorverbindingen zoals aangegeven op pagina 6 van de 2BKD moeten worden verwijderd, maar de 2 onderbrekingen moeten weer worden overbrugd en die zijn nu juist voor richtingsbit.
Ik heb in de bijgevoegde tekening de mogelijke hersteloplossing gezet. De groene verbinding mag blijven en één nieuwe moet worden gemaakt; deze verbindingen zijn het herstel van de twee onderbroken baantjes.
herstel 2bkd.png
In het ergste geval is IC6 gesneuveld (als de uitgang is kortgesloten geweest); een 4018 zou je vanaf een werkende kaart kunnen overzetten voor de test.
Helaas heb ik geen testmogelijkheden meer voor de blokkaarten.

Succes!
Daan
Bijlagen
  1. meer dan een maand geleden
  2. Modelbaanautomatisering
  3. # 1
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hallo Daan,

bedankt voor je reactie.

Acties zoals jij beschrijft had ik gedaan, maar zal het normaals controleren.
Met name de herstellingen van de printsporen rondom IC3 en IC5.

Ik had bij een eerdere test de doorverbinding tussen IC1 en IC2 over het hoofdgezien, de lok bleef toen brommend stilstaan.
Kan dat eventueel IC6 geraakt hebben?

Jeroen
  1. meer dan een maand geleden
  2. Modelbaanautomatisering
  3. # 2
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hoi Jeroen,

Het is mogelijk, maar er zou ook meer gesneuveld kunnen zijn, zelfs buiten deze blokkaart.
IC2 regelt de pulsbreedte voor een gewone blokkaart, en krijgt vanaf IC1 het snelheidsgetal door en vergelijkt dat met de klokpulsen Qa-Qd vanaf de bus.
De richtingsinformatie is D4 van IC6 en via IC1 wordt het pulsbreedte-signaal voor de H-brug 'normaal' of 'geïnverteerd' doorgegeven. Het niet omschakelen van de richting zou dus kunnen wijzen op een defect aan de uitgang van IC6. En in het ergste geval is Qb of Qd nog met de uitgang van IC6 verbonden geweest.

Het is geen eenvoudig karwei om een gemodificeerde kaart terug te bouwen naar het origineel. Voor het foutzoeken moet je dus zorgen dat je een goede, werkende kaart hebt en dan metingen vergelijken. Je zal alle sporen die ooit verbroken zijn moeten doormeten maar ook alle doorverbindingen die ongedaan zijn moeten checken (zonder ICs in de voetjes).

Succes!
Daan
  1. meer dan een maand geleden
  2. Modelbaanautomatisering
  3. # 3
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hallo Daan,

op basis van jouw tekening heb nog een blokkaart teruggebouwd. Deze werkt perfect.

Ik heb op de defecte kaart inmiddels IC6, de 4018, uitgewisseld met een andere , zonder effect.

Omdat bij de eerste test de doorverbinding tussen IC1 en IC2 nog bestond, wil ik die nu eerst uitwisselen.

Maar ik heb i.i.g bewijs dat het kan.

Jeroen
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Klinkt goed. Het kan nog steeds een onbewuste (niet verwijderde) doorverbinding of (niet herstelde) onderbreking zijn die je over het hoofd ziet; hangt ook een beetje af van hoe de kaart door de vorige eigenaar was omgebouwd.

Succes!
Daan
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hallo Daan,

na het methodisch uitwisselen van IC's kan ik concluderen dat daar het probleem niet ligt.

Het zal dus vml een slechte soldeerverbinding zijn, dus ik ga meten, meten, meten.

Jeroen
  • Pagina :
  • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen