1. Dakota
 2. Modelbaanautomatisering
 3. maandag 07 december 2020
Beste modelbaanliefhebbers,

Sinds gisteren heb ik een probleem met de detectie van de Hall sensoren op mijn modelbaan van 1van de 2 DCC++ base station. (DCCPP1). Dit heeft een jaar prima gelopen zonder problemen en van de ene op de andere dag werkt het niet meer. De vraag is nu is het hardware of software. Het kan altijd dat er 1sensor defect is maar allemaal tegelijk lijkt me niet te kunnen. De hall sensoren zijn aangesloten op 2 Hall sensor boards GCA173 en op een G-ASH02 op de arduino mega. Op de GCA173 staan leds die aanduiden wanneer de sensor gesloten of open is. In gesloten toestand brand er een ledje. Dit functioneert nog altijd prima alleen zie ik geen signaal binnen komen op de melder in het blok nog op het dialoogvenster. Dus ik vermoed dat er een probleem is in de software waarbij rocrail de ingang niet herkent. Nochtans alle uitgangen van de DCCPP1 werken nog altijd, evenals de trein commando's. Is er een manier om te zien buiten het rocrail programma hoe de arduino in- en uitgangen geconfigureerd staan. Als ik binnen de rocrail eigenschappen ga kijken naar de G-ASH02 I/O standen geeft dit voor de ingangen altijd een ander beeld dan de ingangen die ik heb opgegeven.
IK sta hier compleet voor een raadsel. Iemand een idee hoe ik dit probleem kan aanpakken.

Met vriendelijke dank,

Jan Verley
Bijlagen
Geaccepteerd antwoord
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Fred,

Ik heb de PIC's van de GCA173 opnieuw geprogrammeerd en dit heeft wel geholpen maar het blijft een zeer onstabiel gegeven. Ik ga dit vervangen door een veel stabielere oplossing. Zonder chip recht toe recht aan. De snelheden van de Z treinen zijn toch zo laag dat de kans op niet tijdig lezen toch onbestaande is. Als er iemand is die hiervoor al print ontwerp heeft gemaakt of kent dan verneem ik het graag.

Met vriendelijke groeten,

Jan Verley
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # Permalink
Reacties (4)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hi Jan
Ik zie dat in de setup van de dccpp1 en 2 onder g-ash02 alle poorten op N staan, dwz niet gebruikt. Ik neem aan dat alles op I moet staan, input dus

met vr gr
fred jansen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 1
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Fred,

Bedankt voor je antwoord. Maar ik vrees dat het iets ingewikkelder is dan het wijzigen van de IO data.
Vooreerst al je het baanplan opstart zie je in het weergave venster onderaan een ganse waslijst IO verschijnen die worden opgeladen.
2020-12-08 10_40_49-Rocrail_ Rangeerstation .jpg

Vervolgens als je in de RR eigenschappen gaat zien naar de IO's van de dccpp1 voor de G-ASH02 zie je initieel dat de IO's op N staan. Als je er echter een tweede maal op klilkt zie je dat de poorten op I staan voor de eerste 2 rijen IO's. (niet allemaal, ook nog een raadsel. bovendien geïnverteerd wat ik nooit heb ingegeven)
2020-12-08 10_44_05-Rocrail Eigenschappen.png 2020-12-08 10_47_08-DCC++.png 2020-12-08 10_45_21-Rocrail Eigenschappen.png

Zoals je zal opmerken verschijnen hier drie maal verschillende invoer data voor dezelfde rij poorten. Dit is in RR voor mij een zeer onstabiel gegeven en hoegenaamd geen juiste weergaven van de ingegeven data. Het is alsof deze in de achtergrond telkens wordt gewijzigd? Zeker voor verbetering vatbaar.

Alle outputs van de DCCPP1 werken allemaal nog en worden ook goed weergeven.
2020-12-08 10_45_47-Rocrail Eigenschappen.png 2020-12-08 10_46_21-DCC++.png

Alle inputs van de DCCPP2 werken ook allemaal goed.
2020-12-08 10_48_27-Rocrail Eigenschappen.png 2020-12-08 10_49_50-Rocrail Eigenschappen.png

Er is dus enkel een probleem met de inputs van de DCCPP1. Ik ben al op zoek gegaan binnen RR om deze data ergens te vinden maar voorlopig nog zonder succes. Heb jij enig idee waar deze verscholen zitten. Of worden ze enkel doorgestuurd naar de Arduino en worden ze daar weggeschreven. Dan zou ik ze daar ook moeten kunnen uitlezen?

Wat ik natuurlijk ook zou kunnen proberen is de DCCPP1 er uitgooien en opnieuw installeren.

We zullen nog wat moeten experimenteren vrees ik.

Mvg,

Jan Verley
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 2
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Fred,

Ik denk dat het in de GCA173 mis loopt. Ik heb alles afgekoppeld van de arduino. G-ASH02 samen met de GCA173. IK heb de ingangen op de arduino één voor één manueel getest en deze reageren allemaal binnen rocrail. Dus de verbinding naar rocrail is goed. Er moet dus iets grondig mis zijn gegaan met de hardware ervoor. Ga nu proberen uit te vinden wat er mis is met de GCA173 of met de sensoren die daar op aangesloten zijn. Misschien is de voeding van 5v van de arduino te zwak voor de aansturing. Iemand hier meer ervaring mee?

Mvg,

Jan Verley
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 3
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen