1. Maarten d H
 2. Modelbaanautomatisering
 3. dinsdag 25 mei 2021
Mijn naam is Maarten de Haas
In het verre verleden heb ik het HCCm! systeem gebouwd en gereden maar nu ben ik overgestapt op Digikeijs met koploper 9.4.
Ik heb een klein testbaantje van 4 blokken die in beide richtingen kunnen worden bereden. Per blok heb ik aan de uiteinden een bezetmelder (2 per blok) en het middendeel heeft geen melder. Ik bestuur met een digikeijs centrale en bezetmelders en koploper 9.4 als software.
Uit de handleidingen van pahasoft en Chris Burger kom ik er niet uit hoe ik dit in koploper moet instellen zodat bij binnenkomst in het blok, dit blok bezet gehouden wordt.
het baan ontwerp is een ovaal (blok 1 en 2) met een zijspoor (blok 3) en een kopspoor (blok 4). Alles is vanuit blok 1 bereikbaar.
In de bijlage het baanontwerp uit koploper 9.4
Wie heeft een tip voor mij??
Bijlagen
Reacties (6)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Maarten, Rob heeft gelijk, jij geeft aan dat de wls in blok 1 liggen. regel is dat er geen wls in een blok mogen liggen, dit geld zowel voor koploper als rocrail.
als je dus met de klok mee zou rijden begint blok 1 net na het wsl met een bezetmelder en stopt net voor het wsl met een bezetmelder aan de andere kant.
in jou overzicht mis je daar dan de bezetmelder.
na blok 1 krijg je dan een wsl-straat naar blok 2-3 of 4
blok 2 en 3 moeten weer stoppen bij blok 1 en krijgen voor het wsl beide een bezetmelder.
blok 4 kun je aansluiten met 1 of 2 bezetmelders omdat het een kopspoor is.
even een vraag: in koploper kun je bezet melders testen, start koploper en schakel de centrale in met de groene pannekoek, klik op algemeen en dan op testprogramma,
ga naar het tabblad bezetmelders, hier zou je de nrs van je bezetmelders moeten zien en onderaan het tabblad kun je zien hoeveel S88 modules moeten worden uitgelezen, als je hier niets ziet zijn je bezet melders niet aangemeld in het tabblad Digitale onderdelen, onderhouden en dan baandefinities.
als je wel de bezetmelders ziet kan je met een lok langzaam over de bezetmelders rijden, als je over een bezetmelder rijdt zal deze oplichten in het programma en er zal een signaal klinken, nu kun je ook kijken of het nr van de bezetmelder klopt met de plaats op je baan.
als dat allemaal gelukt is moet het lukken om de baan werkend te krijgen mits je de blokindeling correct uitvoert.
dan kunnen we kijken of je alle gegevens bij het toewijzen van het blok juist hebt ingevuld.
ik hoop dat ik je hiermee wat verder kan helpen?
groetjes Henk
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 1
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hallo Maarten, Heb je in onderhouden blokken ook aangegeven bij welke melders het blok bezet is. Dit staat onderaan. Als ik het zo lees heb je wel de bezetmelders ingevuld maar niet aangegeven bij welke melders het blok bezet is. Als je er niet uitkomt probeer dan de database hier neer te zetten dan kunnen we die bekijken. Heb je ook bij elk blok aangegeven naar welke blokken de lok mag rijden en eventueel om moet keren.
M.vr.gr.
Harry
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 2
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Maarten,
op je baan tekening terug te komen moet er aan de rechter kant een blok bijkomen Nr 5 zoals je het nu gedaan heb kan je met je loc niet rond rijden
Dus blok 2 en 3 gaat naar blok 5 en blok 5 gaan naar blok 1.
In blok 1 moet nog een melder ingetekend worden ( links voor de wissel)

Of jij koploper of Rocrail gebruik is een persoonlijke keuze, wat ik vaak lees is dat koploper makkelijker is voor een beginneling, maar ook dit weer wat voor de een geld is bij een ander persoon weer anders, het blijf je eigen keuze of smaak.
Ik zelf gebruik Koploper en zie geen reden om iets anders te nemen want er zijn legio mogelijk heden met Kl .

Gr Rob
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 3
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Rob,
De flyerbaan is eigenlijk identiek aan mijn testbaantje. Alleen het kopspoor zit aan de andere kant en er zijn twee extra blokken tussen het statio en de zijde van het kopsoor. Ik zal de combi koploper - multimaus eens bekijken.
En ik zit per slot niet aan koploper gebakken. Rocrail kan een alternatief zijn. Heb je daar nog een tip over?
vriendelijke groet
Maarten
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 4
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Rob,
Je hint zal ik nagaan. Maar m.i. heb ik in elk blok twee melders. De wissels liggen nl allemaal in blok 1. In de bijlage nog even de blokken uit mijn baantje. Vanuit blok 1 kun je op één punt vooruit (clockwise) naar blok 4 en naar blok 2 of 3. Achteruit (counterclockwise) kun je van blok 1 naar blok 2 of 3. En van 2 naar 3 moet altijd over blok 1. Voor het overige de buitenste rail van blok 1 is de ononderbroken rail. De binnenste rail heeft de sectie- en blokonderbrekingen en de bezetmelder aansluitingen.
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 5
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dag Maarten,
Twee melders in een blok is prima, maar volgens je tekening heb jij maar 1 melder in een blok ik raad je even aan om een artikel te lezen op onze website https://modelbaan.hcc.nl/demobanen/de-flyerbaan.html je ziet daar een ingekleurde baan met een aantal blokken de grijze stukjes rails zijn de melders.
In de handleiding van Digikeijs zie je een aansluit schema van de DR5000 op pg 63 en van de DR4088 op blz 8
ik hoop dat je hier even mee uit komt en anders stel je hier je vraag.
Groetjes Rob de Vos
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 6
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen