expo

HCC!kennisdag op 26 maart – Save the date

(laatste update: 23-3-2022)

Op zaterdag 26 maart aanstaande wordt in Expo Houten weer een HCC!kennisdag gehouden. Wij hopen het succes van voorgaande kennisdagen ook dit jaar te kunnen herhalen. Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.

De eerste HCC!kennisdag van 2022 vindt plaats op zaterdag 26 maart en wordt gehouden in samenwerking met de Modelspoorbeurs. Wij zullen ons tijdens de HCC!kennisdag wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is. Tijdens deze dag leer hoe jij je huis slimmer maakt of maak kennis met de nieuwste vliegsimulators en drones. Bovendien zijn er - op veler verzoek - ook weer producten te koop op het gebied van computers, consumentenelektronica en boeken/tijdschriften . En natuurlijk ben je ook van harte welkom tijdens de vele presentaties die we exclusief aan onze HCC-leden aanbieden. 

 

Hieronder zie je welke presentaties er allemaal zijn en lees je een korte samenvatting. 

En klik hier voor een handig overzicht: alle presentaties op een rijtje!

 

10.00-15.00 (Iepenzaal)
HCC!domotica-iot: Nader kennismaken met domotica

10.15-11.00 (Eikenzaal)
Windows 11 FX
Windowsfx is een krachtig besturingssysteem, compatibel met elke computer met 2 cores en 2 GB RAM-geheugen. Windowsfx is ontwikkeld om Microsoft Windows te vervangen en te profiteren van de volledige leercurve. Dit betekent dat een gebruiker die gewend is om Windows te bedienen, onmiddellijk op Windowsfx kan werken. Windowsfx vereist geen TPM-module, beveiligd opstarten of een andere geavanceerde functie, waardoor deze kan worden geïnstalleerd op elke computer die aan de minimale vereisten voldoet.
Windowsfx is gebaseerd op het Linuxfx-besturingssysteem, maar heeft er geen directe link mee. Omdat het een vork van Linuxfx is, heeft Windowsfx zijn eigen ontwikkelingstijdlijn.

10.15-11.00 (Lindenzaal)
HCC!modelbaanautomatisering: aan de slag met digitaal rijden
In drie kwartier tijd nemen we u mee met de basiszaken waar u aan moet denken zodat u goede keuzes kunt maken om digitaal te kunnen modelsporen.

10.15-11.00 uur (Wilgenzaal)
HCC!windows: Aan de slag met Windows 11 en Office 2021
Omdat steeds meer mensen Windows 11 aangeboden krijgen, willen we nu meer de praktische kant van Windows 11 behandelen. Onlangs verscheen ook Office 2021. Wat is daar nieuw aan?
In de eerdere presentatie Windows 11 werd vooral aandacht besteed aan de systeemeisen voor Windows 11 en hoe je controleert of je computer geschikt is voor het nieuwe Windows-besturingssysteem. In deze nieuwe presentatie bekijken we de praktische zaken.

10.30-11.15 uur (Elzenzaal)
HCC!compusers: Fine art printing en fototips
We laten geprint werk zien en aan de hand daarvan leg ik uit (ondersteund door een presentatie - met screenshots van de te gebruiken programma's) hoe ik tot de print kom die mij bevalt. Concreet: hoe je een goed gekalibreerd beeldscherm gebruikt als startpunt en met de juiste settings in fotoprogramma en printerdriver een print verkrijgt waarvan de kleuren, de dekking, het dynamisch bereik en het contrast exact overeenkomen met wat je op scherm ziet. Verder ga ik in op de te gebruiken printpapieren en -inkten (van goede kwaliteit), omdat dit heel bepalend is voor het uiteindelijke resultaat, en ook omwille van de lange houdbaarheid van prints. Daarbij ga ik wat dieper in op de keuze van papieren (bariet, fine art, gestructureerd, glossy, enz.).
Ik laat mijn fotowerk zien. Diverse keuzes: landschap, urban, structuren, enz. en licht bij elke foto toe waarom ik die foto heb genomen, welke hardware (en instellingen) ik heb gebruikt bij de opname en verder wat ik heb gedaan in de nabewerking thuis op de computer.

11.15-12.00 uur (Wilgenzaal)
HCC!windows: Windows 11, de hardware sessions
Na de algemene informatie over Windows 11 gaan we enigszins de diepte in. De stappen naar Windows 11 volgens Microsoft vragen om uitleg. In deze sessie leggen we dus het een en ander uit, waaronder: Overstappen, is dat nu echt nodig, de gevolgen en oplossingen voor oudere machines. Martin Bekelaar van HCC!windows praat je bij wat de eisen en gevolgen zijn voor je als je Windows 11 op je computer of laptop wilt installeren, en dus ook wat meer technische vragen komen aan bod! Veel van deze zaken zijn ook van toepassing op Windows 10. Dus er zit waarschijnlijk altijd wel iets van je gading bij, we zien je graag!

11.15-12.00 uur (Lindenzaal)
HCC!modelbaanautomatisering: aan de slag met digitaal rijden
In drie kwartier tijd nemen we u mee met de basiszaken waar u aan moet denken zodat u goede keuzes kunt maken om digitaal te kunnen modelsporen.

11.15-12.00 uur (Eikenzaal)
HCC!fotovideo: Pinnacle Studio 25 Workshop
Corel Pinnacle Studio 25 Ultimate is software voor videobewerking en zorgt ervoor dat je indrukwekkende producties kunt realiseren en je workflow kunt stroomlijnen. Leer tijdens deze presentatie alles uit Pinnacle Studio te halen.

11.30-12.15 uur (Esdoornzaal)
HCC!retro: Bitcoins minen op de 30 jaar oude Transputer
Bitcons minen is nog altijd een hot topic. Normaal gesproken moet de hardware snel, sneller, snelst zijn. Maar het is ook een tak van sport om Bitcoins te minen op heel oude hardware.
Hierbij gaat het niet om serieuze opbrengsten te krijgen, maar meer om aan te tonen dat het kan. Bram heeft dit idee opgepakt en laat zien wat hij gebouwd heeft en vertelt iets meer over de achtergrond en theorie van Bitcoins minen. Rijk zal hij er niet van worden, maar als een leertraject is dit een heel interessant project!

11.30-12.15 uur (Elzenzaal)
HCC!compusers: Bandlab
Snel starten met Bandlab, een online Digitaal Werkstation. Bandlab heeft ongekende mogelijkheden met een uitgebreide bibliotheek.

12.15-13.00 uur (Wilgenzaal)
HCC!seniorenacademie: Linux
Deze presentatie gaat over het Linux-besturingssysteem en behandelt de ontstaansgeschiedenis en opbouw van Linux. Er wordt aandacht besteed aan verschillende versies die in Linux-termen ‘Distributie’ worden genoemd. Speciale aandacht zal worden gegeven aan Linux-versies die erg lijken op MS Windows 10 en 11, de zogenoemde ‘Look-alikes’. Deze distributies zijn voor nieuwe Linux-gebruikers zeer toegankelijk en maken een eventuele overstap eenvoudiger. Verschillende Linux-systemen worden live gedemonstreerd tijdens deze presentatie, zodat je zelf kunt zien hoe het eruit ziet.

12.15-13.00 uur (Eikenzaal)
HCC!fotovideo: Photoshop Basis, contrasten, selecties en lagen
Het betreft veel voorkomende handelingen in Photoshop. Praktijkvoorbeelden worden gegeven van het snel en goed verbeteren, maar ook het nut van het werken met selecties. Geldt voor alle versies van Photoshop. Geschikt voor gevorderden, maar ook voor starters.

12.30-13.15 uur (Elzenzaal)
HCC!compusers: Webontwerp voor beginners
Hoe bouw je een eenvoudige website, niet met een CMS, maar met traditioneel html en CSS.

12.30-13.15 uur (Esdoornzaal)
HCC!retro: 50 jaar oude Intel 4004-microprocessor
De microprocessor was afgelopen november 50 jaar oud. De intel 4004 was de eerste microprocessor die op de markt kwam en was eigenlijk de start van een nieuwe revolutie.
Abraham heeft de allereerste processor te pakken gekregen en hij vertelt wat erbij kwam kijken om deze processor weer aan het werk te krijgen.

13.15-14.00 uur (Eikenzaal)
HCC!apple: Universal Control
Bedien je Mac en iPad met hetzelfde toetsenbord en muis via Universal Control en bespaar tijd op je Apple devices met de Opdrachten-app.

13.15-14.00 uur (Wilgenzaal)
HCC!windows: Aan de slag met Windows 11 en Office 2021
Omdat steeds meer mensen Windows 11 aangeboden krijgen, willen we nu meer de praktische kant van Windows 11 behandelen. Onlangs verscheen ook Office 2021. Wat is daar nieuw aan?
In de eerdere presentatie Windows 11 werd vooral aandacht besteed aan de systeemeisen voor Windows 11 en hoe je controleert of je computer geschikt is voor het nieuwe Windows-besturingssysteem. In deze nieuwe presentatie bekijken we de praktische zaken.

13.30-14.15 uur (Esdoornzaal)
HCC!programmeren: Unity en de 3D-omgeving
De presentatie gaat over 3D GameObjecten en hoe ze samenwerken. Marco laat dan ook zien hoe je een animatie met de objecten kunt maken en hoe je ze kunt bewaren als Prefabs. Het gebruiken van de 3D-objecten betekent ook leren omgaan met de texturen en hoe de materialen werken. Hij legt ook uit hoe je de objecten kunt Snappen in de scene, zodat ze op de juiste plaats staan.

13.30-14.15 uur (Elzenzaal)
HCC!drones: Interesse in drone-vliegen? Hoor hier alles waar je aan moet denken
We geven uitleg welke soorten drones er zijn, wat je wel en niet mag met een drone, hoe je het beste kunt beginnen met drone-vliegen en welke opleiding je moet hebben. En natuurlijk mag je beneden zelf in de vliegkooi proberen te vliegen een van onze drones!

14.15-15.00 uur (Wilgenzaal)
HCC!compusers: Windows 11 op niet-compatibele computers
Belangrijkste eisen voor Windows 11 zijn (afgezien van processor, geheugen en vrije opslagruimte), dat de desktop/laptop beschikt over UEFI Secure Boot en Trusted Platform Module 2.0 Dat betekent, dat zelfs computers van de laatste jaren volgens Microsoft niet geschikt kunnen zijn. Is hier een oplossing voor? Jazeker! Ton legt in zijn presentatie uit hoe dit mogelijk is, met eventuele nadelen.

14.15-15.00 uur (Eikenzaal)
HCC!apple: Speciale fotobewerking-trucs
Presentatoren Ernst Roelofs en Lex Souren laten je veel handige mogelijkheden zien om o.a. met Photoshop Elements je foto’s beter te maken op de iPad en op Mac- en Windows-computers.


Meer presentaties zullen binnenkort bekend worden, houd deze pagina in de gaten.
 

De volgende Interessegroepen hebben zich al aangemeld voor de beursvloer:

 • HCC!android
 • HCC!apple
 • CompUsers
 • HCC!domotica-iot
 • HCC!drones
 • HCC!ecs
 • HCC!flightsim
 • HCC!fotovideo
 • HCC!modelbaanautomatisering
 • HCC!programmeren
 • HCC!retro
 • HCC!robotica
 • HCC!seniorenacademie
 • HCC!testbank
 • HCC!trainsim
 • HCC!windows
 • HCC!commodore
 • HCC!opensource
 • HCC!ai
 • HCC!genealogie
 • werkgroep 3D

 

Toegang HCC-leden
HCC-leden hebben gratis toegang, zowel voor de HCC!kennisdag als voor de Modelspoorbeurs. Registratie is bij de HCC-balie in de centrale hal. Op vertoon van de HCC-pas ontvang je een polsbandje, dat toegang geeft tot de HCC!kennisdag, de presentaties boven en de Modelspoorbeurs. Een van de vele voordelen van het HCC-lidmaatschap!

Aanmelden is niet nodig. Dit geldt zowel voor de HCC!kennisdag als voor de presentaties.

Toegang niet-leden
Niet-leden zijn van harte welkom. Er zijn twee toegangspoorten bij de entree in Expo Houten: een voor HCC-leden, zoals hierboven vermeld. De andere entree is voor alle andere bezoekers. Die kunnen naar de Modelspoorbeurs en naar de HCC!kennisdag. Een kaartje vooraf online kopen kost € 8,-, aan de kassa kost deze € 10,-. Online kaartjes zijn t/m 23 maart te koop via https://www.hobmamodelbouw.nl/event/entree-modelspoorbeurs-3

Of: wordt direct lid en bezoek gratis de HCC!kennisdag en de Modelspoorbeurs. Bovendien kun je dan ook naar de vele presentaties die tijdens deze dag worden aangeboden!

Informatie over coronamaatregelen
Expo Houten is een doorstroomlocatie, hierdoor is een coronatoegangsbewijs niet nodig. De basisadviezen blijven gelden. Was vaak en goed je handen. Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen bij de GGD of doe een zelftest, ook als je gevaccineerd bent. Ga na een positieve test in isolatie. Verder adviseren we elkaar de ruimte te geven. De beurs is ruim opgezet en 1,5 meter blijft een veilige afstand.

 

 ----------------------------------------------------------

TERGUBLIK 9 OKTOBER 2021

Zaterdagmorgen 9 oktober, 10.00 uur. De deuren van Expo Houten worden voor bezoekers geopend.

Bij de entree van zaal 1, waar de HCC!kennisdag plaatsvindt, is het aardig druk. Ook bij het reserveren van een ticket voor een van de presentaties boven ontstaat een lange rij. De presentaties over Windows 11 zijn al vrij snel ‘uitverkocht’. Er staan nog meer interessante presentaties op het programma, zoals Photoshop Elements, Domotica, Scratch en iOS15 en iPadOS15. Ook voor deze presentaties moeten bezoekers er snel bij zijn.
FTH 0555Een van de grote hallen van Expo Houten is omgetoverd tot een gastvrij, innoverend kenniscentrum, waar op een laagdrempelige manier het digitale leven van de leden gemakkelijker, veiliger en leuker wordt gemaakt. Het is een evenement waar kennis en beleving centraal staan en waar HCC en bezoekers met elkaar in contact komen.

HCC!android helpt bij het installeren van de coronacheck-app. HCC!modelbaanautomatisering neemt de bezoekers mee in een van de vele treinen die rijden over de verschillende modelbanen en bij HCC!trainsim waan je je een echte machinist. Wil je weten wie je voorouders zijn en wat ze deden? Je komt meer te weten bij HCC!genealogie. Bij HCC!flightsim staan twee complete cockpits om de sensatie van een vliegtuig besturen te beleven. In de stand van CompUsers wordt op een digitale piano muziek gemaakt en aan de andere kant van de zaal is het geluid van een rondvliegende drone te horen en informeren ze je graag over het besturen van een drone.

Dit alles en nog veel meer zorgde voor een unieke beleving en optimale kennisdeling voor ruim vierhonderd bezoekers, waarvan ruim honderd niet-HCC-leden. Het is een mooie Kennisdag die de bezoekers en de vrijwilligers niet snel zullen vergeten. Op naar de volgende in 2022! Vrijwilligers, hartelijk dank voor jullie inzet!

 ----------------------------------------------------------