Komende zomer brengt Microsoft zijn eerste grote update uit voor Windows 10, het besturingssysteem dat vorig jaar juni werd aangekondigd.

Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie 'BUILD' in San Francisco, maakte het bedrijf bekend wat gebruikers van de update kunnen verwachten.

 Naast de gebruikelijke kleine verbeteringen, legt Microsoft veel nadruk op het gebruik van de stylus, een pen waarmee kan worden geschreven en getekend op de computer. In de komende update zit ‘Ink Workspace’, een plek waar alle apps die iets met de stylus doen, worden verzameld. Ook worden de apps extra uitgelicht in de appwinkel van Microsoft.

Trend doorbreken
De stylus is nog altijd een product dat vooral door specifieke groepen wordt gebruikt. Microsoft hoopt die trend te doorbreken. Volgens onderzoek van het bedrijf gebruikt 72 procent van de mensen nog ten minste voor één uur per dag pen en papier. Op basis daarvan concludeert het bedrijf dat er nog veel te winnen valt.

De functionaliteit zal vooral interessant zijn voor mensen met tablets, zoals eigenaren van Microsofts eigen Surface-tablet, of gebruikers van een laptop waar een aanraakscherm op zit.

Bots in Skype
Verder legde Microsoft tijdens zijn presentatie veel nadruk op de ontwikkeling van bots in apps. Vooraf werd al duidelijk dat Microsoft veel tijd wil gaan steken in de ontwikkeling van dergelijke robotjes, die dankzij kunstmatige intelligentie in staat zijn om gebruikers steeds specifieker te helpen. In gesprek met zakenblad Bloomberg Businessweek deed topman Sadya Nadella zijn visie uit de doeken.

Op de conferentie zelf kondigde het bedrijf aan dat het mogelijk wordt om in Skype direct met virtuele-assistent Cortana te chatten om zo bijvoorbeeld dingen te bestellen. Hierin staat Microsoft niet alleen, onder meer Facebook is hier ook druk mee bezig. Cortana is nog niet beschikbaar in Nederland.

Twitter-account @tayandyou
Verder wil Microsoft het voor gebruikers en ontwikkelaars makkelijker maken om aan de slag te gaan met bots. Het heeft daarvoor een platform in het leven geroepen waar iedereen zelf een bot kan bouwen en binnen de Windows-platformen kan inzetten. Op die manier hoopt Microsoft de komende jaren relevanter te worden.

In dat kader experimenteert Microsoft ook in het 'wild' met bots, zoals via het Twitter-account @tayandyou. Dat bleek niet direct een succes, het account kreeg al snel racistische trekjes. Het botje is inmiddels offline gehaald.

Microsoft sloot de presentatie af met een opvallend filmpje, waarin een blinde software-ontwikkelaar van Microsoft centraal stond. Hij vertelde hoe met de modernste middelen het leven voor hem een stuk makkelijker werd.