Op donderdag 31 maart is het World Backup Day en dat betekent vooral: uitgebreid ingaan op het belang van back-ups voor het behoud van je digitale leven.

World Backup Day als aandachttrekker voor het belang van een regelmatige back-up is geen overbodige luxe. Op de site van World Backup Day is te zien dat 30% van de mensen geen backups maakt, er 113 telefoons per minuut kwijtraken en dat elke maand 1 op de 10 computers besmet raakt met een virus. Het belang van een goede backup wordt dus nog altijd zwaar onderschat.

Veel mensen die geen back-up maken, geven als belangrijkste excuus dat ze het vergeten. Ze willen wel een back-up maken maar denken er gewoon niet regelmatig genoeg aan. Gelukkig bestaan er voldoende producten en online diensten om een back-up dagelijks automatisch te laten uitvoeren. Je kunt kiezen voor een lokale backup op een harde schijf, waarbij software wordt meegeleverd om de back-up dagelijks op een vast tijdstip te laten plaatsvinden. Je kunt ook voor een cloud back-up kiezen, zoals bijvoorbeeld Microsoft OneDrive of Dropbox. Of je kiest voor een combinatie, waarbij je dagelijkse lokale back-up wordt gesynchroniseerd met je cloud back-up.