Genealogie

Na de oprichting van HCC gingen steeds meer leden van de vereniging de computer gebruiken voor de hobby genealogie. In 1986 richtte daarom een aantal amateurgenealogen de HCC Genealogie Gebruikersgroep op, die inmiddels HCC!genealogie heet.

Stamboomonderzoek en familiegeschiedenis
Veel mensen vragen zich wel eens af waar hun familienaam of familie vandaan komt. Hoe hun voorvaderen leefden, werkten en woonden? Of dat een of andere naamgenoot misschien ook een bloedverwant is? Wat er met een bepaalde tak van de familie is gebeurd? Of waar ter land/wereld zou ook nu nog (verre) familie wonen? Hoe leuk en interessant is het niet om te ontdekken dat je overgrootvader een belangrijke rol speelde in de Schotse geschiedenis? Dat de wieg van je betovergrootmoeder in het noorden van Spanje stond en je meer Spaans temperament in je hebt dan je dacht? Dat er toch een grond van waarheid zit in het familieverhaal dat je zou afstammen van Karel de Grote of van Djengis Kahn? Of dat de overgrootvader van je oudoom in het cachot heeft gezeten omdat hij boter smokkelde? Alhoewel je evengoed gewoon zou kunnen afstammen van (land)arbeiders, dagloners, een smid, of een bakker en dergelijke.

Met genealogie, of stamboomonderzoek zijn wellicht antwoorden op dit soort vragen te geven. En gelooft u ons maar, wanneer u eenmaal met stamboomonderzoek als hobby begint, bent u een verslaving rijker. Kortom, een fantastische hobby en een hele goede reden om lid te worden van HCC!genealogie.

Wij adviseren over de websites waar gegevens zijn te vinden, hoe je het resultaat van je onderzoek kunt publiceren en over welke programma’s je daarvoor kunt gebruiken. Daarnaast bevorderen we contacten tussen genealogen onderling, het uitwisselen van gegevens en het verstrekken van informatie op genealogisch gebied, waaronder ook het delen van informatie en ervaringen. Dat doen we door het organiseren van bijeenkomsten over (computer-)genealogische onderwerpen; het geven van advies en informatie, het verspreiden van een wekelijkse digitale nieuwsbrief en het onderhouden van een genealogische website.

Website: genealogie.hcc.nl

Bekijk ook de video waarin iets meer verteld wordt over HCC en over genealogie: