Kabinet: Beperking van encryptie niet wenselijk

Deel dit artikel

,

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie deelt in een kabinetsstandpunt aan de Tweede Kamer mee dat wetgeving die encryptie beperkt op dit moment niet wenselijk is. Er zijn ook geen mogelijkheden voor het verzwakken van versleutelingstechnieken.

Het mede door minister Kamp van Economische Zaken ingediende standpunt stelt dat cryptografie een sleutelrol speelt in de samenleving. Daarom zou 'het op dit moment niet wenselijk zijn om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland'. Het opzettelijk aanbrengen van zwakheden in encryptie zou het namelijk ook voor onder andere terroristen en criminelen mogelijk maken om deze te gebruiken.

In een eerdere brief sprak van der Steur in september nog van het 'encryptieprobleem'. Daarin stelde hij dat versleutelde gegevens het werk van politie en andere diensten bemoeilijkt. Dit wordt dan ook herhaald in het zojuist ingediende standpunt. Toch zou de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers en de vertrouwelijke communicatie van overheid en bedrijven zwaarder wegen.

Het eind december ingediende wetsvoorstel Computercriminaliteit III ligt nu bij de Tweede Kamer. Daarin wordt de zogenaamde 'hackbevoegdheid' gecreëerd waarmee de politie kan inbreken op onder andere computers, smartphones en routers. Een van de problemen die volgens het voorstel hiermee aangepakt moeten worden is het feit dat steeds meer gegevens versleuteld zijn. Toch stelde de Nederlandse overheid recentelijk nog een half miljoen euro beschikbaar voor het ondersteunen van open encryptieprojecten.