1. zielknijper
  2. Linux/Unix
  3. donderdag 11 januari 2018
Ik heb ze zorg voor een aantal pc's binnen een club waarbij alle bezoekers een PC moeten kunnen gebruiken. Daarom zit er voor bezoekers geen password op. De PC's draaien met Linux mint.
Eén van de bezoekers heeft kennis van Linux en heeft voor op 1 PC een password gezet zodat deze exclusief beschikbaar is voor hem.
Is het mogelijk een gebruiker te verhinderen een password te installeren? Een andere Linux versie misschien?
Reacties (1)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Heb je er voor gezorgd dat de gastgebruiker geen rootrechten kan krijgen (met sudo), en dat er een beheerdersaccount is dat via sudo wel rootrechten kan krijgen?

Ook al heeft iemand de gastgebruiker een wachtwoord gegeven, de beheerder kan dat zonder meer verwijderen.

Het wachtwoord kan op de command line worden aangepast met het programma /usr/bin/passwd. Dat programma krijgt bij uitvoering de rechten van de eigenaar van het programma, en dat is root. Als je de permissies van /usr/bin/passwd bekijkt met het commando "ls -l /usr/bin/passwd" dan zien ze er als volgt uit:

rwsr-xr-x

De eigenaar is root, en de groep is ook root. Bij de permissies gaat het om die "s". Die zorgt er voor dat iedereen die het programma gebruikt dat met rootrechten kan doen, zodat het bestand /etc/shadow (daarin vind je de wachtwoorden) kan worden aangepast. Die "s" kun je veranderen in de gewone "x" (execute permissie voor de eigenaar) met het commando:

chmod u-s /usr/bin/passwd

Omdat ook het Linux Mint configuratiecentrum voorzover ik weet voor het veranderen van het wachtwoord gebruik maakt van dit programma zal een gewone gebruiker voortaan geen wachtwoord meer kunnen veranderen of instellen.

Vriendelijke groet,
Hans Lunsing
  1. meer dan een maand geleden
  2. Linux/Unix
  3. # 1
  • Pagina :
  • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen