1. exHCClid
  2. Diverse onderwerpen
  3. maandag 22 augustus 2011
Open source software, maar dan voor Windows

Misschien begin je zo langzamerhand wel warm te lopen voor open source software, maar is overstappen naar Ubuntu of een andere Linux-distributie nog een brug te ver.

Het doet er dan weinig toe dat Ubuntu relatief eenvoudig naast de huidige Windows-installatie gezet kan worden. Het kan zijn dat je er toch tegen op ziet om zo’n ‚aanslag’ op je harde schijf te plegen of dat je een computer hebt (bijvoorbeeld voor het werk) waar een dual-boot niet mogelijk is of is toegestaan. En dan nog, doet de open source software wel wat jij er moet doen? Kortom, er zijn redenen te over, goede en valide redenen, waarom je (nog) niet verder kan met Ubuntu. Het betekent echter geenszins dat je niet verder zou kunnen met open source software. Er is prima open source software beschikbaar voor het Windows besturingssysteem. In dit artikel zullen we kort lang een stevige collectie programma’s lopen, stuk voor stuk goede programma’s die je zo van het internet kunt plukken.

Dit artikel is geschikt voor gebruikers met profiel 2 en verder.

‚Ja, maar programma X heeft niet functionaliteit Y’
Voordat we langs de programma’s lopen wil ik toch even stilstaan bij het volgende. De programma’s die in dit artikel voorbij komen zijn goede en hoogwaardige programma’s. Ze worden ontwikkeld door kundige ontwikkelaars met oog voor wat de gebruikers nodig hebben. Zo in de loop der jaren ben ik vaak genoeg de kritiek tegen gekomen dat een programma misschien wel goed lijkt, maar dat feature Y (dat de criticus soms of regelmatig nodig heeft) ontbreekt, op een andere plek zit of niet precies zo werkt als hij/zij gewend is. En dat daarom het programma inferieur is aan het gesloten programma dat wordt gebruikt. Dit laatste is natuurlijk kul. ‚Anders’ is namelijk nooit automatisch synoniem met ‚slechter’. Functionaliteiten die door gebruikers van een type applicatie veel gebruikt moeten worden zijn ook aanwezig in open source applicaties in dat domein. Anders is het snel over en uit met de belangstelling van de gebruikers. Functionaliteiten die slechts voor een beperkte groep van belang zijn, ja, daar kan het nogal eens wringen.

In dit verband is het ook wel leuk even stil te staan bij de ontwikkeling van de ‚ribbon’, de nieuwe opzet van het menu welke in Microsoft Office 2007 werd geïntroduceerd. Daaraan voorafgaand had het bedrijf een onderzoek gedaan naar nieuwe functionaliteiten waar gebruikers behoefte aan hadden. In de top tien stonden negen gewenste nieuwe functionaliteiten die al lang in het Officepakket aanwezig waren. Het was dus zaak dat gebruikers eenvoudiger zicht kregen op die functionaliteiten, vandaar de ‚ribbon’. Maar het laat ook zien dat diezelfde gebruikers prima met Microsoft Office uit de voeten konden zonder die functionaliteiten.

Wat ik maar wil zeggen, is dit: laat je niet gek maken door verhalen over ontbrekende functionaliteiten. Ga lekker aan de slag met de hieronder genoemde programma’s en trek je eigen conclusies.

Met open source het internet op
Je zult met je computer toch minimaal het internet op moeten kunnen. Een computer is prima te gebruiken zonder internetverbinding. Ik heb het jaren gedaan (en daarna nog een periode waarin ik alleen online ging via een telefoonverbinding, en dat zo kort mogelijk). Maar de tijden veranderen. Welke open source software heb je om het online leven te ondersteunen?

Op de eerste plaats kun je dan de Internet Explorer vervangen door de webbrowser Firefox. Een prima webbrowser die eenvoudig uit te breiden is met extra functionaliteiten. Voor e-mail is het zusje Thunderbird aan te raden. Thunderbird is op de eerste plaats bedoeld voor het ontvangen en versturen van e-mail. Via de uitbreiding Lightning voeg je daar een kalenderfunctie aan toe. Ben je op zoek naar een vervanger van Microsoft Outlook dan zou je het programma Zimbra voor de desktop eens moeten proberen. Ik heb de afgelopen dagen wat gespeeld met Zimbra 7.0 beta en die ziet er goed uit. Nog niet direct geschikt voor als je net met open source aan de slag gaat (niet zonder ruwe kantjes), maar de integratie van LinkedIn en Twitter zijn veelbelovend.

Voor online communicatie is Pidgin een aanrader. Het programma ondersteunt een groot aantal communicatienetwerken: AIM, ICQ, Google Talk, Jabber/XMPP, MSN Messenger, Yahoo!, Bonjour, Gadu-Gadu, IRC, Novell GroupWise Messenger, QQ, Lotus Sametime, SILC, SIMPLE, MXit, MySpaceIM en Zephyr. Wil dan ook nog ondersteuning voor Twitter hebben dan kan dat via een plugin.

Indien je (soms) gebruik moet maken van FTP voor het uploaden/downloaden van bestanden dan moet je echt eens kijken naar Filezilla en WinSCP.

Dagelijks aan het werk
Welke software heb je nodig om dagelijks je werk te doen? Tja, dat zal van persoon tot persoon verschillen, maar een goede officesuite lijkt me minimaal nodig. Ben je op zoek naar een compleet officepakket dan kun je nu terecht bij LibreOffice en OpenOffice.org. Het verschil tussen deze twee is nu nog minimaal. Vrij recent heeft een groep ontwikkelaars van OpenOffice.org besloten dat ze de software via een andere beheersorganisatie door wilden ontwikkelden, The Document Foundation, welke verantwoordelijk is voor LibreOffice.

Voor het lezen van PDF-bestanden kun je gratis Acrobat Reader downloaden, maar als je voor open source wilt gaan dan zou je kunnen kiezen voor Sumatra PDF. In de ‚PDF-hoek’ horen dan ook de programma’s PDF Blender (voor samenvoegen van PDF-bestanden) en PDF Creator (de naam zegt al voldoende, denk ik). Voor het maken van eenvoudige stroomschema’s is Dia een prima oplossing. Een persoonlijke favoriet is het programma XMind, een open source pakket voor het maken van mindmaps.

Voor het beheer van de financiën kun je terecht bij Money Manager en GNUCash. Dat laatste programma is niet bedoeld voor het bijhouden van een eenvoudig gezinsbudget. Het kan wel, maar het is gewoon een stevig boekhoudprogramma. Moet je iets met projectmanagement doen, dan moet je Gantt Project installeren. Echt een grandioos programma. De ontwikkelaars zijn met een forse update bezig en misschien is voor jou de moeite waard gelijk mee te kijken/werken met de beta.

We gaan creatief doen

In de creatieve hoek vinden we een een mooie collectie programma’s. Voor het bewerken van muziekbestanden heb je Audacity nodig, als het gaat om videobestanden dan moet je VirtualDub of Avidemux eens proberen. The The GIMP is nog steeds hét programma voor hoogwaardige bewerking van foto’s en afbeeldingen. Met Inkscape kun je zelf nieuwe vectorafbeeldingen ontwerpen.

Wil je als schrijver software hebben voor het complete productieproces? Geen enkel probleem. Celtx is bedoeld om het schrijfwerk te ondersteunen, met een voorkeur voor schrijvers van audiovisuele producties. Mijn voorkeur gaat uit naar Lyx. Dat is geen tekstverwerker, wel een schrijfprogramma waarmee je tekst naar een publiceerbaar formaat kan exporteren. Het programma ‚dwingt’ een rigide opmaak af. Super!
Met Calibre is het trouwens prima mogelijk jouw creatieve productie naar verschillende e-book formaten te converteren. Calibre is ook hét open source programma voor het beheer van je e-book collectie en het synchroniseren met je e-reader. Ben je meer van ‚het zelf doen’ dan kun je met Scribus gaan DTP-en.

Heb je via Celtx een fantastisch script geschreven en wil je dat omzetten in een animatiefilm? Dat kan via het programma Blender. Het bekijken van de film (en het afluisteren van muziek) verloopt het best via VLC Mediaspeler. Moet je bestanden wegbranden naar een cd/dvd? Geen enkel probleem voor Infrarecorder.

Ontwikkelaars van websites moeten Bluefish en BlueGriffon eens bekijken. Dat laatste programma is een ‚what-you-see-is-what-you-get’ editor, dus dat is wel handig.

Nog wat voor de gereedschapskist

Ter afronding van het lijstje programma’s staan we nog even stil bij de categorie ‚Erg handig’. Hoeveel wachtwoorden heb je? Precies, en daarom zou je het programma Keepass eens moeten proberen. Indien je behoefte hebt aan het veilig opbergen van persoonlijke bestanden, dan mag Truecrypt niet ontbreken. Met Truecrypt kun je een map of partitie compleet versleutelen. Een knappe jongen die daar dan nog bij kan. Voor het inpakken en uitpakken van archieven is 7-zip een aanrader.Parted Magic tenslotte is een ‚must’ voor de gereedschapskist, altijd handig als je de harde schijf opnieuw moet indelen.

Is dit het?

Nee hoor, er is nog veel meer open source software voor Windows te vinden. Maar dit lijkt me genoeg om mee aan de slag te gaan en om de vraag ‚Is er wel goede open source software?’ mee te kunnen beantwoorden.


Dit artikel is met toestemming van auteur Jan Stedehouder overgenomen van zijn website Beginnen met Ubuntu

[VO=f=29]Overige programmatuur[/VO]
Reacties (1)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
  1. meer dan een maand geleden
  2. Diverse onderwerpen
  3. # 1
  • Pagina :
  • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Gast
Je antwoord
Upload bestanden of afbeeldingen voor deze discussie door op de uploadknop hieronder te klikken. Ondersteund formaten: gif,jpg,png,jpeg,zip,rar,pdf
• Invoeren • Verwijder Upload bestanden (maximum bestandsgrootte: 2 MB)
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen