1. A3Sp
 2. Programmeren
 3. zondag 23 augustus 2020
Ik ben bezig met het maken van een databaseapplicatie en gebruik daarvoor MS Access. Dat betekent leren wat er met MS Access kan en hoe dat toe te passen. Dat lukt al aardig, vind ik, maar soms blijf ik zitten met vragen en probleempjes. Het zou prettig zijn als ik dan van gedachten kan wisselen met HCC-leden die ook wat met MS Access doen en er wat van weten. Vandaar mijn vraag: zijn er die daar ook behoefte aan hebben en/of daarvoor beschikbaar zijn?

Adrie
Reacties (8)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Lijkt me een boeiend onderwerp. ook sql en influxdb zijn ook zaken die nu spelen.
https://www.youtube.com/watch?v=57jBdK3YVJo
https://www.youtube.com/watch?v=AUeezq4Ggqo
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 1
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Ik heb een voorkeur voor opensource software.

Hierbij een lijstje met tutorials.

https://www.youtube.com/results?search_query=ms+access+2019+full+tutorial+
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 2
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Dit zou een onderwerp kunnen zijn voor de IG Programmeren van de HCC (ik hoop dat die op 19 september weer een bijeenkomst hebben).

Volgens Wikipedia bestaat MS Access nog steeds. U kunt er applicaties mee programmeren in VBA en er zitten in onze groep wel mensen met VB kennis (voor mij is het ruim 20 jaar geleden). (een kennis van mij is er handig mee).

Access is voornamelijk een GUI. Voor een standalone Windows applicatie is er de 'jet' database meegeleverd. Als er meerdere gebruikers van dezelfde data gebruik moeten maken dan hebt u een database nodig: dat kan MS SQL server zijn, maar ook Oracle en Open Source varianten als MySQL en PostgreSQL.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 3
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Ik heb gekeken naar alternatieven voor MS Access voor het maken van een databaseapplicatie. Wat ik vond gaf mij de indruk dat er wel alternatieven zijn met minder mogelijkheden, maar eigenlijk geen alternatieven (open source of betaalbaar) met dezelfde mogelijkheden als MS Access.

Nog beter is inderdaad een SQL-server (zoals MS SQL server, MariaDB of MySQL) en dan MS Access of bijv. DBeaver (wel open source) als client. Ik heb zelfs lokaal XAMPP geïnstalleerd met naar ik meen een MariaDB-variant van MySQL en DBeaver. Maar DBeaver, hoewel volgens info op internet de beste open source-software in zijn soort, lijkt toch vooral een goede SQL-editor en een databaseapplicatie, zoals ik die wil maken, is meer dan SQL. Ik moest bovendien een connectie maken tussen DBeaver en MySQL/MariaDB. Dat lukte mij niet. Gevonden instructies waren voor mij te complex en met allerlei mitsen en maren en zaken die je per situatie zelf moet uitzoeken.

In mijn naïviteit dacht ik nog even: wordt er niet ergens een SQL-server of Sharepointomgeving gehost waarop ik een abonnement kan nemen zoals ik dat voor enkele tientjes per jaar doe voor een Joomlasite, en waarop ik vervolgens MS Access als client kan aansluiten. Maar als dat kan, dan is mij nog niet duidelijk hoe.

Om niet te blijven hangen in uitzoekwerk ben ik daarom toch gewoon begonnen in MS Access (de Office 2019-variant, als je het kaf van het koren weet te scheiden voor weinig geld als tweedehands licentie te koop). Ik ervaar MS Access als meer dan een GUI.

Ik begrijp iets van databasetabellen en n:n- en 1:n-relaties en heb inmiddels een paar tabellen aangemaakt. Wat ik wil is een keuze maken uit de waarden van een veld in een tabel en die gekozen waarde gebruiken voor het selecteren van inhoud in een andere tabel. Dat lukt inmiddels (werkt dus) met de combo box control in een formulier, een expressie in een query om het resultaat van die combo box op te halen en een paar commando's in het formulier met de combo box om de genoemde query te openen en het formulier zichzelf te laten sluiten.

Ik begrijp nog niet alles van de genoemde combo box, maar ga verder met ontdekken hoe het precies werkt. Op internet en in boeken lees ik meer over hoe de combo box te gebruiken, dus op instructieniveau, dan over het concept achter/het mechanisme van/de exacte werking van de combo box.

Maar met vallen en opstaan ben ik dus al zover gekomen dat wat ik wil, in principe werkt. Eerst met twee tabellen waartussen een 1:n-relatie, nu ook al met drie tabellen waarbij de derde tabel de twee andere tabellen verbindt die op papier onderling zonder de derde tabel een n:n-relatie zouden hebben.
Ik heb ook al een paar keer SQL-commando's gebruikt om inhoud uit een oude Access-tabel te importeren in een nieuwe Access-tabel. Ging deels goed, maar soms ook niet goed, en niet altijd kwam ik erachter wat ik fout deed.
In VBA heb ik me nog niet echt verdiept.
Ik houd ook niet echt van programmeren. Heb het in het verleden wel eens beroepshalve gedaan, toen in PL/1 van IBM (heldere, lekker logische taal), en ooit wat Basic op de HTS, maar Cobol was een ramp. Ik ben gewoon niet goed in het onthouden van honderden commando's en bijbehorende syntaxregels en dat geldt ook voor werken met honderden regels code of meer. Maar logisch denken en me een voorstelling maken van wat er in principe moet kunnen met databasetabellen, dat lukt me volgens mij wel aardig.

Dit is waar ik nu sta.

Ik vervolg in ieder geval mijn ontdekkingsreis in databaseland en als er anderen zijn bij wie ik soms te rade kan gaan of die ik, omgekeerd en vanuit wat ik wel kan, kan helpen, dan is me dat zeer welkom.

Adrie
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 4
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Ik zou in HCC-ers onderling posten. Waardevolle informatie delen we bij voorkeur onder elkaar.
Mensen die in deze informatie geintresseerd zijn worden lid van de HCC.
Daarnaast hoor ik graag aan wat voor datadriven applicatie je bezi bent. Wat is het doel ?

Wellicht is het een idee om - indien van toepassing - lid te worden van de intressegroep
programmeren. Binnen deze intressegroep is er een actieve groep die zich met allerlei soorten
basic bezighoud.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 5
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Kan ik het topic zelf verplaatsen naar een andere categorie?

De databaseapplicatie waaraan ik werk heeft te maken met een NEN-cie voor archivering, waarin ik als een soort vrijwilliger zit, want ben ruim 65+. Heb daardoor niet de beschikking over de soort software die tegenwoordig in veel professionele omgevingen beschikbaar is. De applicatie is bedoeld voor het aanbieden van kennis in de vorm van antwoorden op de vraag: welke normen heb ik nodig bij welke thema's? De gebruiker kan/moet kunnen kiezen voor telkens één thema uit meerdere lijsten van thema's binnen een thematype (thematypes c.q. lijsten met thema's zijn rollen, instrumenten, processen etc.). Elke lijst is een tabel. Na de keuze uit zo'n lijst c.q. tabel wordt de keuze gebruikt om de normen te tonen die kennis bevatten over het gekozen thema. Die normen zitten in een normentabel. En er zijn tabellen die de thema's en normen verbinden met vaak per thematype-normencombinatie een n:n-relatie (klinkt misschien ingewikkelder dan het is).

Adrie
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 6
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 7
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Ik ben vrijwilliger bij 'n Volksuniversiteit. 20 jaar geleden heb ik een eenvoudig dBIV database programma, met een leden- en cursusadministratie, met succes omgebouwd naar Access; ik heb het programma VuAdmin genoemd. Sindsdien heb ik aan VuAdmin e.e.a. toegevoegd, zoals:
- Printen van lidmaatschapskaarten;
- XML incasso bestand maken en uploaden naar de bank, daarna bankboek bijwerken;
- website inschrijvingen downloaden naar VuAdmin;
- Website data uploaden naar de volksuniversiteit website;
- Bankmutaties downloaden naar VuAdmin;
- Het Programmaboekje komt uit VuAdmin; klaar voor de drukker;
- Programma op de PC maar de dB staat ergens anders; ODBC koppeling. 4 Personen van de VU hebben toegang tot VuAdmin op hun PC met koppeling naar de externe dB.

Het maken van het programma met z'n tabellen, queries, (sub) formulieren, rapporten en macros gaat mij goed af. Met veel moeite bouw ik modules, heb daar hulp bij gehad en als laatste 'ik loop vaak vast op Visual Basic (VB)'.

Ik zoek hulp in VB en ik kan Adrie mogelijk helpen

Harry
 1. meer dan een maand geleden
 2. Programmeren
 3. # 8
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen