1. PM
 2. Modelbaanautomatisering
 3. woensdag 06 mei 2020
Zo'n 40 jaar geleden moest ik mijn H0 baan (Fleischmann/Roco) inpakken vanwege de komst van een kind. Dat kind heeft nu zelf 2 kinderen en wij zijn inmiddels in een 50+ appartement beland.
Maar ik heb in de beperkte ruimte een hoekje gevonden om de oude hobby weer op te pakken, zij het in schaal N.
Ik meld me hier dus als nieuweling wat betreft de digitale baan. In de H0 tijd had ik zelf een automatisch blokstelsel ontworpen met TTL ic's, gebaseerd op stroomdetectie.
Maar inmiddels is de digitale baan zo ver dat ik domweg opnieuw moet opstarten en ik ga dat doen met een RocRail server op een Raspberry die ik op m'n Windows laptop als client kan benaderen via WiFi. Ik maak gebruik van de GCA modules in RocNet.
Zijn er leden op dit forum aanwezig die ook met RocRail in de weer zijn? Het zou fijn zijn om te weten. :)
Reacties (12)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Beste,
Een bekend verhaal, na de beoefening van de hobby in de "jonge"jaren, de spullen weer op(uit)pakken en herstarten.
Ik weet niet welke ervaring U op dit moment heeft met het digitaal aansturen van een baan. Dit zowel wat betreft hard- als software. Op de site van HCC!m is al de nodige informatie te vinden.
Binnen de vereniging is er veel ervaring met diverse systemen, zijn er ervaren mensen en beginners.
Ik neem aan dat U lid bent, anders is het aan te raden.

Binnen de vereniging zijn diverse leden die van Rocrail gebruik maken, ieder met eigen invulling en toepassing.
Ikzelf gebruik ook de componenten van GCA (loconet), maar stuur aan met de PC.
Maar er zijn ook gebruikers die een arduino of Raspberry gebruiken.
Ervaringen uitwisselen op de bijeenkomsten is - gezien de huidige situatie - tot nader order niet mogelijk.
Ik zal uw vraag binnen de vereniging uitzetten, zodat er mogelijk een meer gericht antwoord op uw vraag komt.

M.vr.gr. Arno Jeurdink (secretaris).
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 1
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Ik gebruik Rocrail al een aantal jaren, echter tot voor kort niet veel meer dan de aansturing van de "Flyerbaan". Nu gaat de aandacht naar mijn 8modulenbaan waarover ik onder andere hier een draadje bij houd.
Bij mij is de verbinding met de computer een Digikeijs DR5000 of een zelf gebouwde LocoNet-interface.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 2
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hoi

Misschien is het aardig om je even met je naam kenbaar te maken dat communiceert wat makkelijker.

Mijn Rocrail ervaring stamt al uit eind jaren 80 van de vorige eeuw en heb het programma nooit meer losgelaten. Ik heb het zien groeien naar een programma dat zijn mogelijkheden van andere treinbesturingssoftware te boven gaat. Rocrail is niet alleen het programma maar voor de dhz'er op electronica gebied is er heel veel te vinden daarnaast kent Rocrail ook een zeer actief forum in meerdere talen, Engels, Duits maar ook Nederlands .
Met een raspi ben ik ook ooit bezig geweest maar de vraag is dan waarom zo omslachtig, direct vanuit windows werkt toch ook perfect. De hedendaagse computers bieden veel meer snelheid dan Rocrail nodig heeft. Rocrail is van deze tijd, smartphones, wifi etc etc is allemaal mogelijk. Maar ik neem aan dat je de Rocrail Wiki inmiddels gevonden hebt?

gr

fred jansen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 3
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hoi

Misschien is het aardig om je even met je naam kenbaar te maken dat communiceert wat makkelijker.

[...]


@Fred

Sorry, mijn naam is Piet.
Tja, waarom een raspberry: het is juist die client server combinatie die er voor zorgt dat er op de achtergrond niets draait op mijn laptop. De laptop hoeft dan niet continue aanwezig te zijn in de (directe) omgeving van de baan. :)
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 4
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hallo Piet,

Vele Modelbaan hobisten hebben hun oude Hobby weer opgepakt nadat de kinderen de deur uit zijn. Ben er zelf zo een maar vele zijn je voorgegaan. Het is een leuke mogelijkheid om weer een verse start te maken.
Digitale besturing is prima te doen maar je moet erg veel keuzen maken in het begin. Neem de tijd om eerst het grotere plaatje te bepalen en natuurlijk wat ben je bereid aan €€'s op tafel te leggen. Wat is je doel? Ben je behoorlijk technisch? Leer je makkelijk nieuwe dingen? Wat wil je doen met al je 'oude' spullen?, Ga je alle locs ombouwen of wil je die normaal kunnen gebruiken. In het laatste geval is Dynamo een mooi systeem als baanbesturing. Je kan er zowel digitaal DCC als analoog meerijden. Dat wordt prima ondersteunt met ROCrail. Mijn testbaantje met vier wissels en acht seinen liep prima. Software besturing is prachtig maar de drempel is groot. Binnen HCCm is behoorlijk veel kennis aanwezig van de nodige systemen. In een gesprek leer je zoveel meer dan dan een van ons in één antwoord zou kunnen geven. Binnen HCCm is er ook een ROCrail groep in opstartfase (wordt nu enigszins gehinderd door de Corona maatregelen.)

Wat ik wel heb geleerd is dat seinen en seinsturing in veel gevallen complex is en door velen pas aan het eind van de implementatie wordt gezet. Wat mij betreft komt dat door de wirwar van leveranciers en standaarden. Die wereld gaat geen eenvoudig concept opleveren. Als Elektrotechneut kies ik voor DCCplus oplossingen waarbij je Arduinos MEGA's kan gebruiken om zowel DCC signaal op de baan te generen als wissel en seinen mee kan sturen. Hier is ook een grote opensource gemeenschap mee bezig.

Zelf wil ik naast een fysieke baan ook een virtuele baan realiseren. Ik ga ervan uit dat ik noch zo'n 20 jaar te gaan heb, dus ik doe stap voor stap. Eerst goed begrijpen wat ik wil, dan de juiste omgevingen bij elkaar rapen (moeten wel toekomst bestendig zijn, liefst opensource). Ben nu zo'n anderhalf jaar weer behoorlijk actief met de treinenhobby, Heb een test baan gemaakt en daar veel van geleerd. Hierdoor kon ik ook keuzen maken die ik nu verder uitwerk.

ROCrail kan doormiddel van een kleine interface (ROCstudio) communiceren met 3D trainstudio V5 ( virtuele modelbaanhttps://en.3d-modellbahn.de/ ) . Virtueel kan ik nu zo'n 5 treinen tegelijk laten rijden en ROCrail zorgt voor de veiligheid, de wisselsturing, de rijpaden, de seinsturing, dienstroosters etc. Dit is ook een heel mooi planning programma voor je baan ontwerp. Het is van Duitse origine dus in het forum en in de wiki kan je goed je Duits üben.

Ik gebruik mijn virtuele baan om mijn omgeving te laten zien wat ik wil bouwen. Een leuke bijkomstigheid is dat je alle modelobjecten zo bij de hand hebt. Een wisseltje, een seintje, een autootje laten rond rijden, een hijskraan op je baan etc meer of minder maakt niets uit. Even een loc proberen hoe dat er uit ziet. Een volledig licentie van 50€ kost ook niet zoveel. Je mag het free downloaden en bewerken. Ik geloof dat je beperkt ben in de ROCrail sturing. Lijkt wel of ik aandelen heb. Niet dus, maar wel erg enthousiast over de mogelijkheden. Zonder veel fysieke ruimte kan je een geweldige baan maken en je hebt maar één keer een aanschaf. Nadeel is dan wel dat je niet meer naar de modelbouw beurzen (bijvoorbeeld Houten) kan gaan en dan naar al die mensen kijken die vol trots rond lopen met hun nieuwste aanwinsten. Net jagers met hun jachttrofeeën. Geweldig, zelf voel ik soms ook zo als ik weer wissels heb gescoord.

Wil je zo'n soort route inslaan moet je veel nieuwe dingen leren en veel tutorials op het internet volgen. en dan duurt het best wel lang voordat er op je zolder een trein kan rond rijden. Gaat het om het bouwproces of om het eind resultaat 'het rijden'?

in de bijlagen heb ik wat foto's geplaatst drie ROCrail layouts. Het grote ovaal met allerlei sporen toont het bloksysteem van mijn fysieke baan gerealiseerd 2030. Er is ook een foto van de virtuele wereld hiervan. Voor de foto een 2 D overzicht. Ik heb niet veel ruimte voor mijn fysiek baan 4 bij 1 meter met in het middel een uitneembaar deel. Dat maakt de automatisering helaas iets complexer. Ik heb ook een foto toegevoegd met een overzicht vanuit de treincabine. Je kan gewoon met de machinist meerijden over je eigen virtuele baan!!

Twee andere plaatjes zijn van een T-baan die in Railcenter fysiek gebouwd is om de Nederlandse Vrije Baan opleidingen te kunnen verzorgen voor de monteurs, die voor ProRail aan de beveiligingssystemen werken. Wordt fysiek gebruikt om les te kunnen geven. Met dit virtuele model gaan we het 'oude' boek digitaliseren voor een e-learning. Om dit te kunnen doen zijn wel Nederlandse seinen nodig. Die kan je weer zelf ontwikkelen met bijvoorbeeld Blender. Een opensource 3d modellerings- en animatie software. IK heb ook twee foto's opgenomen van twee seinen die ik nu aan het ontwikkelen ben.

Ik hoop dat je niet te hard bent geschrokken. Klein kan het natuurlijk ook. Begin gewoon net als ik met een gewoon ovaal met een wisselspoortje en laat je treinen in tegengestelde richting rijden en dan kom je genoeg tegen. Wil je dan verder de wereld staat voor je open.

Veel plezier met je nieuwe hobby,

met vriendelijke groet,
Nico van Rossum
Bomasspoor

PS, ik had je graag de foto's (allen in JPG formaat) laten zien maar de upload faciliteit van dit forum werkt zo te zien niet. Ze kunnen wel geselecteerd worden maar na de 'opslaan' opdracht gebeurt er niets. Kan iemand wel foto's uploaden?
ik post ze wel als dit gefikst is.
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 5
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
een foto ging zo te zien wel goed
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 6
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
hier staat toch duidelijk upload 'bestanden'. dat is toch meervoud?
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 7
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
nog een ROCrailtje dan
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 8
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
en mijn 20 jaar project
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 9
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hoi Nico

Ik heb 3D train Studio ook aangeschaft ( de professionele versie).
Ik heb de baan die ik in Rocrail heb ook gebouwd in 3D trailn studio.
Met RocStudio aan elkaar verbonden.
Als ik de trein laat rijden in Rocrail, gaat hij ook lopen in 3Dtrain maar nog niet gesynchroniseerd.
Wat moet ik doen met de wissels. In 3D train gaat hij steeds dezelfde route.

Dus het werkt bij mij nog niet ideaal.

Kun je me verder helpen?

Dank

Fons Cremers
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 10
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Fons, sorry voor de wat late reactie.
In Rocrail en in 3D train studio (MBS) moeten alle dingen die je stuurt een unieke naam hebben. bijv wsl1, fb100p, sg110p enz de stand Wsl1 van rocrail wordt doormiddel van een simpele tabel over gebracht naar MBS door de naam en de opdracht . in dit geval is dit 0 of 1 afhankelijk van de wisselstand.

Rocrail moet wel in de bedien mode staan. Bij het aanzetten van de auto button initieert rocrail alle aangesloten items van BMS. Je ziet dan seinen en wissels in de startstand gezet worden.
Wissels, melders en seinen moeten aan de rocrail eisen voldoen en hebben ook hun adressering nodig. die je in rocrail moet vastleggen. zonder adressering kan rocrail niets sturen.
Voor de protocollen gebruik ik altijd DCC NMRA. Dan doe ik net of er een DCC van NMRA aangesloten is en kan ik extended adressing gebruiken. Heb je genoeg keuze voor de adressering, bijvoorbeeld alle blokken tussen 0 en 100, de seinen vanaf 1000, de seinen vanaf 4000, melders, vanaf 8000. Informatie van MBS naar rocrail gaat via de melders. Een melder binnen MBS is altijd van een 'rails' waar een train op binnen komt of verlaat. Als je melders wilt gebruiken krijgen dus de railsen die jouw melder functie moeten doen dezelfde naam als de fb melders in rocrail,

Verder moet je rocstudio (de plugin binnen MBS) bij het opstarten even controleren of hij wel in de lucht is. Ik heb rocrail op de laptop en BMS op een andere windows machine staan en ze communiceren prima.

hopelijk helpt dit een beetje,
kijk ook rond op het MBS forum, dat is echt heel actief. En je kan je Duits nog wat ophalen.

groet,
Nico van Rossum
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 11
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Beste Piet,

N.a.v. je vraag
Zijn er leden op dit forum aanwezig die ook met RocRail in de weer zijn? Het zou fijn zijn om te weten.
Hier nog wat info van mij.
Ook ik ben enkele jaren terug weer met de modelbaanhobby gestart.
Ondanks allerlei bezwaren van 'kenners' heb ik nu toch een baan opgebouwd met Märklin M-rail en dat werkt prima.
Mijn 1e stappen op weg naar digitalisering van de baan wilde ik doen met Koploper. Echter, dat viel af omdat Koploper mijn CS2 Märklin centrale niet ondersteunde.
Daarna enige tijd gestoeid met de demo versie van iTrain, maar daar liep ik al snel tegen de beperkingen van die versie aan en voor meer mogelijkheden zou ik de
volledige versie moeten aanschaffen. Daar had ik op dat moment niet zoveel zin in, ik was nog niet overtuigd.
Op Houten Digitaal heb ik kennis gemaakt met Rocrail. Daar ben ik mee begonnen en tot op heden bevalt me dat uitstekend.
Ik kan nu mijn baan volledig automatisch besturen, maar ben nog lang niet klaar met alle mogelijkheden. Ik leer iedere dag nog bij.
Dus je keuze voor Rocrail is beslist een juist.
Om je een idee te geven van mijn baan, in de bijlage een schermafdruk van Rocrail.

Veel plezier met je hobby.
Groet, Theo van Eerd
Bijlagen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 12
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen