1. Rphff
 2. Windows 7
 3. zondag 30 augustus 2009
Definitief overstappen op Windows 7.
(dit artikel is te downloaden in PDF-indeling. Zie bijlage OverOp7.pdf onder dit artikel.)

Mogelijk heb je gewerkt met Windows 7 Release Candidate (de RC) en is dat zo goed bevallen dat je straks de echte versie wilt installeren. Aangezien de probeerversie op je systeem kon draaien naast je huidige besturingssysteem, zal ook de release zo prima werken.

We gaan er hier vanuit dat de RC heeft gedraaid op hetzelfde systeem, dubbelboot naast je huidige systeem. Je moet dan nu een besluit nemen hoe je Windows 7 definitief installeert, want er zijn meerdere mogelijkheden. • Windows 7 als upgrade over Windows XP. Ik raad je met klem aan dit alleen te doen als je een complete back-up van je huidige installatie kunt maken, zodat je bij mislukking je systeem kunt herstellen van de back-up. Start de DVD van Windows 7 vanuit Windows XP en voer de compatibiliteitstest uit. Maar dan nog kunnen er verrassingen ontstaan omdat die test niet alle geïnstalleerde software kan controleren. Hoe dan ook, upgrade over Windows XP is niet de aanbevolen werkwijze.
 • Windows 7 als upgrade over Windows Vista zal geen problemen geven als de RC op je systeem goed draaide. Wel kost het je een stevig uurtje en moet je rekening houden met twee problemen die optraden tijdens de test van de RC. Als je Windows Vista Ultimate bijwerkt, gooit Windows 7 bij de spellen “Windows Vista Ultimate Extra’s” genadeloos weg. Mee leven! Hinderlijk voor gebruikers van Internet Information Services, is dat de upgrade de complete configuratie van IIS weggooit.
 • Windows 7 naast Windows XP. Mogelijk heb je Windows 7 RC al zo uitgeprobeerd. Je kunt de release op dezelfde manier installeren en later je oorspronkelijke besturingssysteem verwijderen. Dat is wel even iets anders dan het verwijderen van de RC. Daarom besteden we nu speciale aandacht aan deze dubbelboot situatie.
 • En Windows 7 naast Windows Vista? Dat wordt hier verder niet behandeld. Het is in de meeste situaties niet zinvol en waar een uitzondering deze regel bevestigt, is het later een hele klus Windows Vista te verwijderen en door te gaan met Windows 7. De installatie zodanig uitvoeren dat verwijderen van Vista later mogelijk is, is iets dat buiten het bestek van dit document valt.


Windows 7 installeren naast Windows XP.

Dit is de aanbevolen werkwijze maar deze methode vereist een paar indringende opmerkingen vooraf. • Als het navolgende voor jou niet voldoende gedetailleerd is: begin er dan niet aan. Ik kan geen hartoperatie uitvoeren als een chirurg mij stap voor stap zou vertellen wat ik moet doen, daarvoor zou ik voor arts moeten studeren. En precies zo kun je het navolgende niet doen zonder basiskennis van Windows XP. Lees alles eerst even door en overtuig je ervan dat geen handelingen worden genoemd die je niet begrijpt.
 • Je moet een primaire partitie van minimaal 30Gb op de eerste schijf beschikbaar hebben voor Windows 7. Bij installatie op een partitie op een andere fysiek harde schijf, of op een logische schijf in de uitgebreide partitie, kun je Windows XP later nooit verwijderen.
 • Maak de partitie bij voorkeur direct achter de partitie waar Windows XP staat. Je hebt hier echt een partitiemanager nodig zoals Acronis Disk Director of soortgelijke software.
 • Doe het als je er ongestoord aan kunt werken. Je bent er wel een uurtje of twee mee bezig. Tijdens het werk is je systeem niet beschikbaar en het karwei is niet onderbreekbaar.
 • Na de eerste handelingen start Windows XP niet meer op. Dat komt goed zodra Windows 7 is geïnstalleerd. Raak dus niet in paniek!


Stap 1. Veiligheidsmaatregelen vooraf.
Het risico dat tijdens de installatie iets mis gaat is uiterst klein en beperkt zich tot stroomuitval of een defecte Windows 7 DVD. Toch is het noodzakelijk te beschikken een mogelijkheid Windows XP te herstellen als er iets mis gaat tijdens de installatie van Windows 7. Dat kan zijn:


 • Een partitiemanager zoals Acronis Disk Director 10.0 of Norton Partition Magic 8.0 of nieuwere versies van deze programma’s.
 • De opstart CD van Windows XP. (Geen OEM-versie zonder herstelconsole!) Bestudeer in HELP het onderwerp herstelconsole en daarin het commando diskpart

Het enige dat moet gebeuren in geval van nood, is de partitie waarop Windows XP staat weer als actieve partitie markeren. Ga niet van alles proberen. Alleen dat bitje en niets anders is het probleem.

Stap 2. Een partitie voor Windows 7 maken.
Maak minimaal 30Gb vrij achter drive C: waarop Windows XP staat. Minder kan wel, maar je komt later gegarandeerd in de problemen naarmate je meer software installeert. Waarom direct achter de partitie waarop XP staat? Dan kun je later, na verwijderen van XP, de vrijgekomen ruimte gemakkelijk aan een andere partitie toevoegen. Geef deze partitie geen driveletter!

Maak nu een primaire partitie. Formatteer deze (snelformatteren mag) en maak de partitie actief. Vanaf dit moment kun je Windows XP niet meer opstarten. Raak niet in paniek.

Stap 3. Windows 7 installeren.
Start nu het systeem op vanaf de installatie DVD en installeer Windows 7 op nu actieve partitie. Na afloop start het systeem alleen in Windows 7. Ga in Windows 7 allereerst naar schijfbeheer en ontneem de partitie waarop Windows XP staat zijn driveletter.

Stap 4. Windows XP in de bootmanager zetten.
Ga nu in Windows 7 naar een opdrachtprompt en type navolgende commando’s:bcdedit /delete {ntldr} /f
bcdedit /create {ntldr} -d "Windows Xp Professional US (SP3)."
bcdedit /set {ntldr} device partition=DeviceHarddiskVolume1
bcdedit /set {ntldr} path tldr
bcdedit /displayorder {ntldr} -addlast
bcdedit /set {current} description "Windows 7 Ultimate."
bcdedit /timeout 10
bcdedit /default {current}
Op het eerste commando kan een foutmelding volgen. Negeer die. De teksten tussen aanhalingstekens (hier voor de duidelijkheid vet) mag je naar eigen inzicht aanpassen. Ze verschijnen in het display van de bootmanager. De derde regel gaat er vanuit dat Windows XP op de eerste partitie staat, zo niet moet het volumenummer aangepast worden.

Het systeem beschikt nu weer over beide besturingssystemen.

Tevreden, dus Windows XP verwijderen?

Je kunt beide systemen naast elkaar blijven gebruiken zolang je wilt. Ben je tevreden met Windows 7 en gebruik je Windows XP al geruime tijd niet meer? Navolgend commando verwijdert Windows XP uit de bootmanager:
bcdedit /delete {ntldr} /f
Daarna kun je zonder bezwaar de partitie waarop Windows XP staat formatteren of verwijderen. Doe dat laatste altijd vanuit Windows 7 zelf, zodat de partitie uit de configuratie van Windows 7 is verdwenen. Je kunt de nu desgewenst, met een partitiemanager de partitie van Windows 7 naar het begin van de harde schijf verplaatsen en/of vergroten.


Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen