woensdag 24 februari 2021
  3 Replies
  1.8K Visits
Heb jarenlang gereden met het HCCM systeem, het 2 rail systeem in H0. Ik heb indertijd voor de stroomdetectie de kale Viessmann 5217 bezetmelders aangeschaft, deze voorzien van de nodige diodes en weerstand, dit werkte prima. Ik ben nu met een nieuwe baan bezig en heb nu de witte z21 van Roco, dus met de kleine z. Ook heb ik de S88xPressNetLi_USB van Rosoft aangeschaft. Het vreemde wat ik nu heb is dat de loc wel gedetecteerd word in Koploper maar een wagon met een 10 K weerstand niet. Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?

Cropa
1 jaar geleden
·
#20099
Wordt een kleinere weerstand (4k7, 5k6) wel gedetecteerd?
De combinatie HCCM-systeem en Viessmann 5217 bezetmelders ontgaat mij even, de blokkaarten hadden hun eigen bezetmelders aan boord ;)
De Viessmann 5217 is zo te zien een S88-terugmelder met massa detectie, dus die kunnen niet rechtstreeks met een blokkaart of een z21 gecombineerd worden, tenzij er ook netjes een optocoupler is toegepast tussen de stroomdetectie en de 5217. Plaats anders even een foto of tekening hoe één en ander is aangesloten, misschien dat dat nog wat duidelijkheid verschaft.

Met vriendelijke groet,
Daan
1 jaar geleden
·
#20200
Hoi Daan,

Bedankt voor je reactie. Er zitten inderdaad optocouplers tussen. Ik dacht dat het eigenlijk altijd met een 10 K of hogere weerstand moest zoals ik met name op het Beneluxspoor forum lees. Ik zal het eens uit proberen voor deze bezetmelders. Maar ik heb intussen de bezetmelders van Rosoft aangeschaft, deze werken in ieder geval goed.

Met vriendelijke groet,
Peter
1 jaar geleden
·
#20228
Hoi Peter,

Hoe hoger de weerstandswaarde, des te kleiner de stroom die erdoor loopt (bij gelijke spanningswaarde over de weerstand) ;)
10k is ongeveer de minimale waarde waarbij de meeste melders goed reageren, maar maak je de weerstand te klein dan gaat er weer teveel stroom lopen wat voor de weerstand een probleem kan worden (dissipatie) en zonde van de 'digitale stroom' van de booster...
Het is mij ook opgevallen dat sommige melders met 10k niet lekker reageren, 6k8 is dan een goed alternatief. Als je echt de losse assen wilt kunnen detecteren is die 6k8 nodig, maar als een draaistel van 2 10k weerstanden is voorzien dan zie je in ieder geval een melding als beide assen 'binnen' zijn.


groetjes,
Daan
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen