1. gastverh
 2. Multimedia Overig
 3. maandag 12 maart 2018
Geacht HCC-Forum,
Graag zou ik op mijn PC buitenlandse TV-uitzendingen bekijken, zoals bvb. het Oostenrijkse ORF2, wat in mijn zenderaanbod van de Belgische Telenet niet aangeboden wordt.
Wegens zendingsrechten kan ik sommige uitzendingen ook niet via internet ontvangen, maar ORF schrijft wel dat ik met een schotelantenne alle uitzendingen vrij kan bekijken.
Zelf werk ik op mijn PC al lang met Linux-Fedora en daarvoor zou ik een TV-kaart kunnen kopen, maar er zou ook een mogelijkheid zijn met een USB-stick, zoals bvb. van Amazon:
https://www.amazon.de/dp/B00E97HVJI/?coliid=IX905KRB24N2I&colid=1PSHAUYTTLZRR&psc=0&ref_=lv_ov_lig_dp_it
Voor de satellietverbinding zou een schotelantenne van 60 cm volstaan, die zou moeten afgesteld staan voor Astra 19.2, en die schotelantenne vond ik ook bij Amazon, met onderaan op de bladzijde een passend statief en een signaalmeter:
https://www.amazon.de/dp/B00NP5DQ1M/?coliid=I2T1JAYNES8GYA&colid=1PSHAUYTTLZRR&psc=0&ref_=lv_ov_lig_dp_it
Daarbij is er natuurlijk ook nog een coaxkabel en een programma nodig, zoals bvb. MythTV.

Omdat ik geen ervaring in schotelantennes heb, ben ik helemaal niet zeker of ik de juiste materiaalkeuze gemaakt heb, en daarom had ik mijn probleem graag aan dit HCC-Forum voorgelegd.
Wellicht zijn er HCC-leden die wel reeds Satelliet-TV op de computer bekijken?

Alleszins hartelijk dank bij voorbaat voor elk antwoord.
Met vriendelijke groeten,
Gaston Verhulst,
Sint-Niklaas - België.
Reacties (1)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Beste Gaston,

Reeds jaren is dit mijn 'kennisgebied' en probeer ik van alle aspecten zoveel mogelijk te begrijpen en oplossingen voor te verzinnen. Het meest eenvoudige is, om alle aspecten op te delen in logische blokken:

 • Encryptie: verdeeld in de z.g.n.:
 • [LIST]
 • FREE-TO-AIR (FTA) - gratis te ontvangen zender en
 • zender waarvoor een smartcard noodzakelijk is van de provider


[*]Satelliet ontvanger: schotel+LNB(s)+kabel/connectoren+ontvanger(s), verdeeld in:

 • De door de satelliet provider verstrekte (='gesloten') ontvangers en
 • de Open Source (Linux/'open') tegenhangers, bijv.de Dreambox, VU+, etc. ontvangers
 • Zelf gebruik ik reeds jaren een VU+ Solo2 met een quad-LNB gericht op 19,2, 23,5 en 28 graden en dus alle Europese en Engelse bouquets


[*]Het voordeel van zo'n 'open' ontvanger is, dat er via een UTP-netwerk gebruik gemaakt kan worden van de z.g.n. WEB interface via een browser (OpenWebIf interface meestal) en via die manier naar een TV zender kunt kijken op je PC/notebook/tablet/smartphone/etc.), echter je kunt diezelfde interface ook gebruiken via bijv. KODI en dan vanuit KODI je satelliet ontvnger gebruiken en aansturen: werkt PRIMA: een mooie client-server oplossing!
[*]Persoonlijk heb ik geen ervaring met Linux als client (ik gebruik Windows-10 of Android webbrowser of KODI of Raspberry-PI3) en kan je dus daarover ook niets zinnigs vertellen
[*]TOCH is deze oplossing:

 • 'SERVER': satellietontvanger (bijv. de nieuwere VU+ UNO-4K met 8 ontvangers) + schotel+LNB(s)+kabels
 • 'CLIENT': browser of KODI (of...?) onder Apple Mac, Windows of Linux (?) of 'n andere client:

[/LIST]
[INDENT] zéér werkbaar met als voordelen: relatief betaalbaar, stabiel werkend/uitontwikkeld, ruime keuze uit 'clients' met elk hun voor- & nadelen. Tevens kun je de VU+ Solo2 of VU+ UNO-4K ook rechtstreeks aan je TV aansluiten en dus 'ouderwets' satelliet TV kijken.....als fall-back scenario?

ERVARING leert mij, dat je steeds 'vastloopt' op de encryptie die de providers (terecht) toepassen; er zijn vele FTA oplossingen, echter vrijwel allemaal met 'periekelen', terwijl een compleet werkende oplossing (zoals de VU SOLO2 of VU+ UNO-4K) altijd meteen GOED werkt en als die voorzien is van de smartcard, ook meteen de non-FTA kanalen goed ondersteund: bovendien blijf je 'legaal' bezig: immers gebruik je de legale decryptie oplossing v/d VU+ SOLO2 / UNO-4K !

[/INDENT]


 • Dedicated clients zoals MythTV of vroeger Microsoft MCE of andere dedicated clients zijn vaak minder flexibel en erg onderhoudsgevoelig naar mijn ervaring: vroeger gebruikte ik MCE intensief, echter ben ik inmiddels overgestapt op KODI in combinatie met de VU+ SOLO2/UNO-4K oplossing en het Engima2 Operating System (OS) daarop en Canal Digitaal smartcard.


Vragen ? , stel ze !
 1. meer dan een maand geleden
 2. Multimedia Overig
 3. # 1
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Gast
Je antwoord
Upload bestanden of afbeeldingen voor deze discussie door op de uploadknop hieronder te klikken. Ondersteund formaten: gif,jpg,png,jpeg,zip,rar,pdf
• Invoeren • Verwijder Upload bestanden (maximum bestandsgrootte: 2 MB)
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen