1. Peerke
  2. Digitale communicatie
  3. woensdag 20 januari 2010
Antennes voor mobiele communicatie ’s nachts op standby zetten, bespaart flink wat energie. Na een succesvolle pilot geeft KPN nu groenlicht voor deze besparingsactie.

http://www.hcc-noord-limburg.nl/images/stories/plaatjes/gsm_antenne.jpg

Postief
Een jaar geleden startte een pilot met dertig opstelpunten rond Zwolle, Enschede en Hengelo. Met die pilot moesten eventueel negatieve effecten van de standby-stand aan het licht komen. ‘Maar die waren er niet’, zegt een medewerker van KPN. Reden genoeg om de positieve resultaten in praktijk te brengen.

Standby
‘De standby-stand betreft alle opstelpunten waar zowel GSM- als DCS*-antennes actief zijn. De GSM-antennes blijven wel gewoon ingeschakeld, want ze zijn nodig voor de minimale bedekking. De DCS-antennes zorgen voor extra capaciteit op drukke plaatsen in het mobiele netwerk. Maar die extra capaciteit is niet 24 uur per dag nodig, zodat we die DCS-antennes in de nachtelijke uren standby kunnen zetten’.

600 Mwh
Nu alle GSM/DCS-opstelpunten dit jaar in de nachtelijke uren op standby gaan, levert dat naar verwachting een jaarlijkse besparing van 600 megawattuur op. Dit staat ongeveer gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van tweehonderd tweepersoonshuishoudens.

Minder CO2
'De standby-stand levert een postieve bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. En een lager energieverbruik zien we natuurlijk terug in de energierekening, die door de besparing enkele tienduizenden euro’s lager uitvalt. Zo dragen we ons steentje bij aan KPN’s ambitie voor het beste netwerk én aan een beter milieu.:cool:

Automatisch
Als het mobiele telefoonverkeer ’s nachts onverwachts toeneemt en de vooringestelde grenswaarden worden overschreden, schakelt de antenne binnen één minuut weer op. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd via de zogeheten event analyzer-tool.


* digital cellular system
Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Gast
Je antwoord
Upload bestanden of afbeeldingen voor deze discussie door op de uploadknop hieronder te klikken. Ondersteund formaten: gif,jpg,png,jpeg,zip,rar,pdf
• Invoeren • Verwijder Upload bestanden (maximum bestandsgrootte: 2 MB)
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen