1. Peerke
 2. Digitale communicatie
 3. maandag 07 september 2009
Er bestaan nogal wat verschillende websites waarmee je je internet snelheden kunt meten: de ene is betrouwbaarder dan de ander....het zou helpen als we als HCC community proberen te bepalen wat nu de meest betrouwbare is.....Ik ken de volgende internet speedtest websites:
Bij enkelen heb ik d.m.v. smilies mijn betrouwbaarheids ervaring aangegeven....wie vult aan?
Reacties (2)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Internetsnelheid meten is iets dat we graag willen en als we iets graag willen roepen bepaalde figuren "er is een markt voor" en bedenken iets. En omdat we dat graag willen zijn er sites die bweren een objectief meetresultaat te kunnen leveren.

Ze zwetsen uit hun nek!

Je kunt niet meer doen dan een paar momentopnamen. Hoe druk het is op diverse verbindingen buiten de eigen infrastructuur van je ISP, is een onbekende factor. Zo erg dat meetfouten, van 90%, dus pure nonsens, niet abnormaal zijn.

De enige echte meting is het downloaden van een groot bestand van de server van je eigen ISP. Bijvoorbeeld xs4all stelt zoiets aan de eigen klanten beschikbaar.

Zodra de test verbindingen gebruikt buiten die eigen infrastructuur, is geen sprake van meten. Meten is een exacte bezigheid waarin elke vorm van toeval compromisloos uitgesloten dient te zijn.

Zie zelf al de verschillen tussen de sites die je noemt, die vertellen al dat echt meten niet mogelijk is. Sites die jij als betrouwbaar aanmerkt geven kort na elkaar twee verschillende resultaten.

Als dan een site als speedtest.net vertelt dat de afstand naar de server 50 km is moet ik toch echt even lachen. Geografische afstand op Internet? Echt, vergeet dit soort testjes!
 1. meer dan een maand geleden
 2. Digitale communicatie
 3. # 1
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Één gouden regel binnen de wetenschap is :), dat het bij VERGELIJKENDE tests eigenlijk NIET uitmaakt hoe je meet, mits je de meting maar telkens op de voor de gebruiker zelfde manier doet..... :rolleyes:

En zeker daar waar sprake is van gedeelde verbindingen (of zijn er particulieren die een dedicated 1-op-1 verbinding met een internet backbone thuis hebben :) ?) blijf je natuurlijk qua performance afhankelijk van 'die' anderen......praktijk is echter dat de Nederlanders daar terecht TOCH voor kiezen!

Ook op de speedtest websites staat dit meestal wel uitgelegd, zie bijvoorbeeld BBnet hierover:
'.....De tests zijn redelijk betrouwbaar, maar worden berekend door uw browser (Mozilla, Netscape of Internet Explorer) zelf op uw eigen systeem. Het volgende kan de snelheid van deze test negatief beinvloeden:

 • meerdere draaiende applicaties. Sluit alle vensters behalve dit venster
 • een firewall
 • een oudere computer met een langzame processor
 • een groot aantal gebruikers (bij "Aantal gebruikers online" kunt u deze aantallen uitlezen) .....'
 1. meer dan een maand geleden
 2. Digitale communicatie
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Gast
Je antwoord
Upload bestanden of afbeeldingen voor deze discussie door op de uploadknop hieronder te klikken. Ondersteund formaten: gif,jpg,png,jpeg,zip,rar,pdf
• Invoeren • Verwijder Upload bestanden (maximum bestandsgrootte: 2 MB)
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen