1. Janus
 2. Modelbaanautomatisering
 3. vrijdag 30 juli 2021
Beste allemaal,
Ik heb begrepen dat het mogelijk
is om op basis van een raspberry pi een modelspoorbaan aan te sturen. Lijkt mij superleuk om hiermee te gaan beginnen echter weer ik niet waar ik de juiste info kan halen? Weten jullie wellicht waar ik dat kan vinden?
Ik rij met Marklin M rails en heb een aantal dcc locs.
Dank alvast.

Groeten
Jan van Eeden
Reacties (2)
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Hallo Jan,

Een Raspberry Pi is eigelijk een complete mini computer draaiend met een soort van linux operating systeem. Daardoor kun je deze prima gebruiken met bijvoorbeeld RocRail, iTrain of JMRI. Echter, als je met meerdere treinen wilt rijden, is waarschijnlijk een Raspberry 4 met 4 of 8 GB werkgeheugen wel aan te raden.
Daarachter, zit gewoon een Centrale, bijvoorbeeld ook leuk te combineren met de Arduino DCC++ centrale.

Hoe van start te gaan:

 • Installeer een basis Raspberry Pi OS met grafisch scherm.
 • Daarvoor heb je nodig, (uiteraard) een Raspberry Pi 3 of 4 met een geheugenkaartje van 16 of 32GB, een redelijk scherm (ik zou uitgaan van minimaal 1280x1024) met HDMI aansluiting, een USB toetsenbord en een USB muis. Letop, een Raspberry Pi 4 heeft een mini HDMI uitgang (weet niet precies hoe de aansluiting heet). De Raspberry PI OS software kun je vinden op https://www.raspberrypi.org/software/
 • Download het pakket naar keuze, bijvoorbeeld: Rocrail ondersteunt RaspBerry Pi, https://wiki.rocrail.net/rocrail-snapshot/
 • Na downloaden kun je dit gewoon installeren en zal je de handleiding moeten volgen, zodat jou centrale ondersteund kan worden.
  Ikzelf werk met een oudere versie van RocRain, met losse server/client combinatie, maar de nieuwe versie werkt ietrs anders, dus ik weet nog niet hoe dat te configureren.
 • Verder is het niets anders dan op een PC, na configuratie van je centrale, je baanplan erin zetten en configureren.


Het leuke van een Raspberry PI, zit hem in het feit dat je heel simpel de raspberry bij de baan kunt integreren en hem bijvoorbeeld kunt aansturen via VNC (overnemen() vanuit je laptop. Of in het geval van RocRail op je laptop een client kunt draaien, die via de raspberry (als server) de besturing verzorgt. Dit zal waarschijnlijk ook bij andere pakketten mogelijk zin, maar ik weet bij RocRail dat dit werkt.

Wanneer we weer een bijeenkomst hebben in Soest of op de HCC Infodag in Oktober, kan ik je dit wel laten zien bij de trambaan. Daarvoor heb ik een RocRail configuratie gemaakt via een Raspberry Pi 3.

Heel veel succes met het opzetten van je baanplan via een Raspberry Pi.

Met vriendelijk groet,
Willy Bolwerk
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 1
Geaccepteerd antwoord In Afwachting Moderatie
Beste Jan,

bekijk ook een deze youtube filmpjes:

https://www.youtube.com/watch?v=rtaZ1_L91Bg

https://www.youtube.com/watch?v=l1pgvCKT410


vriendelijke groet
Gerard te Nuyl
 1. meer dan een maand geleden
 2. Modelbaanautomatisering
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageer als een van de eersten op dit bericht!
Nog geen HCC-gebruikersaccount aangemaakt? Klik dan hier.

Inloggen