Versie 05-10-2022 10:59 uur
 

PROGRAMMA WILGENZAAL

10:15 - 10:45 uur: Linux Mint introductie
Windows 11 heeft met zijn strenge hardware-eisen ervoor gezorgd dat veel computergebruikers naar alternatieven zoeken. In deze introductie door Cees Heij en Peter de Bruin worden een aantal redenen gegeven wat Linux Mint is en waarom Linux Mint een goed alternatief is. Bovendien wordt er verteld waar je het kunt downloaden, zodat je door kunt met de workshop hierna.

11:00 - 12:30 uur: Workshop Linux Mint - VOORAF AANMELDEN!!
Het doel van deze workshop is het installeren van Linux Mint Cinnamon en door de instellingen hiervan lopen. Na afloop weet je hoe je Linux installeert en weet je de weg binnen Linux Mint Cinnamon. Tijdens deze workshop loopt er een team van ervaren vrijwilligers van HCC!seniorenacademie en HCC!compusers rond die hulp en advies biedt. Overigens zijn er ook 10 laptops vanuit HCC beschikbaar voor deze workshop, maar je kunt ook je eigen laptop meenemen.
Voor deze workshop dien je je vooraf aan te melden. Hiervoor dien je in te loggen als HCC-lid. Daarna verschijnt hieronder de aanmeldmogelijkheid.

12:45 - 13:45 uur: Presentatie Linux Mint Cinnamon gebruik en beheer
Peter de Bruin geeft een demonstratie van Linux Mint Cinnamon. Direct na de verse installatie toont hij het personaliseren, het gebruik en het beheer van deze uitdagende Linux-omgeving met zijn fraaie look and feel.

 

PROGRAMMA ESDOORNZAAL

12:15 - 13:00 uur: Fotobewerking met Photopea
Photopea is een online fotobewerkingsprogramma dat opvallend veel overeenkomsten heeft met Photoshop. De mogelijkheden zijn in grote lijnen identiek. Het gebruik is daarentegen in principe gratis. Wij kunnen je een paar veelvoorkomende handelingen laten zien. Er zijn natuurlijk ook verschillen. Al met al een prettig en overzichtelijk hulpmiddel bij foto’s verbeteren.

13:15 - 14:00 uur: Video’s bewerken met Clipchamp
Ken je Moviemaker nog? Dat was een zeer eenvoudige tool om jouw video’s leuker te maken. Dit programma werd later vervangen door Story Remix en Video Editor. Microsoft timmert nu hard aan de weg met Clipchamp. Een uiterst eenvoudig te bedienen programma met de meest voorkomende basisbewerkingen. We laten je graag een voorbeeld zien.

14:15 - 15:00 uur: Leef gezond, gebruik een Apple
We laten je kennismaken met de mogelijkheden die Apple, en met name de Watch, biedt om gezond(er) te leven. Eigenlijk is een smartwatch een must voor (alleenstaande) ouderen die hun gezondheid in de gaten willen houden en gestimuleerd willen worden voldoende te bewegen. Voldoende bewegen is nog steeds, naast gezonde voeding, een van de beste ‘medicijnen' tegen ouderdomsverschijnselen.

 

PROGRAMMA LINDENZAAL

10:15 - 11:00 uur: Virtualisatie in Windows
Leer hoe je hyper-V op jouw Windows 10-thuiscomputer kunt inschakelen zonder te upgraden naar Pro of Enterprise. Volg eenvoudige stappen om nu virtuele machines op jouw computer te maken.

11:15 - 12:00 uur: Home assistant voor beginners
In deel 1 hebben we kennisgemaakt met virtualisatie en nu deel 2 het vervolg. We bouwen een complete Home assistant-omgeving in een virtuele machine. De presentatie behandeld de volgende onderwerpen:
- het netwerk (vanuit de virtuele machine en het geheugengebruik);
- het configureren van de virtuele harddisk zoals HA deze aanbiedt.

12:15 - 13:00 uur: Programmeren met Liberty Basic
Programmeren in Liberty BASIC kan op twee manieren. Via het mainwin-venster of met Windows-vensters. In deze presentatie zal het meer gaan over Windows-vensters. Ook ga je kennismaken met de structuur van Liberty BASIC en vertellen we je hoe het werkt.

 

PROGRAMMA ELZENZAAL

10:30 - 11.15 uur: Starten met digitalisering van jouw modelbaan
Vele modelspoorders zien er tegenop om te starten met het digitaliseren van hun modelspoorbaan. Wat kun je het beste doen: aanpassen, modificeren, vervangen? En wat komt daar allemaal bij kijken? In deze mini-lezing krijg je alvast op hoofdlijnen te horen waar je rekening mee moet houden en welke keuzes je kunt maken (en wat de gevolgen daarvan zijn). Uiteraard gaan wij op onze bijeenkomsten dieper op deze materie in.

11:30 - 12.15 uur: Starten met digitalisering van jouw modelbaan
Vele modelspoorders zien er tegenop om te starten met het digitaliseren van hun modelspoorbaan. Wat kun je het beste doen: aanpassen, modificeren, vervangen? En wat komt daar allemaal bij kijken? In deze mini-lezing krijg je alvast op hoofdlijnen te horen waar je rekening mee moet houden en welke keuzes je kunt maken (en wat de gevolgen daarvan zijn). Uiteraard gaan wij op onze bijeenkomsten dieper op deze materie in.

12:30 - 13:15 uur: Programmeren met scratch
Een van de manieren om creatief met je computer om te gaan is het zelf programmeren ervan. En dit wordt alleen maar leuker, als je dit samen met je (klein)kind kunt doen. Scratch is een programmeertaal die zich speciaal op kinderen richt. Het ziet er grafisch mooi uit, maar het is ook een krachtige programmeertaal, waar veel meer in zit dan je op het eerste gezicht zou denken. In deze lezing lichten we een tipje van de sluier op. Hopelijk vind je daarbij genoeg inspiratie om zelf met je (klein)kind aan de slag te gaan.

13:30 - 14:15 uur: Website bouwen met Wordpress
WordPress is een programma waarmee je een website, blog of webshop kunt bouwen en onderhouden. WordPress is gratis, enorm populair en redelijk makkelijk om te leren.

PROGRAMMA IEPENZAAL

10:15 - 11:00 uur: Windows 11 update 22H2
Het begint bijna een traditie te worden… Microsoft introduceert een vernieuwd besturingssysteem en er gaat direct een aantal zaken mis. Upgrades mislukken, driverproblemen, updates blijven hangen. Laten we wel wezen, het wordt ook steeds lastiger om alle varianten in hard- en software van de diverse fabrikanten op een lijn te brengen en houden.
In de lezing op de HCC!kennisdag wordt hier ruim aandacht aan geschonken. Beter nog: er worden oplossingen aangedragen voor de meest nijpende problemen. Verwacht geen uitleg over alle nieuwe mogelijkheden die Windows 11 nu biedt. Dat komt in een later stadium wel, als alle perikelen zijn opgelost.