HCC heeft landelijke gebruikersgroepen en regionale afdelingen. De regio Zuid-Holland is pas in 2017 ontstaan uit een samenvoeging van verschillende regio's en is meteen een groot succes, mede dankzij de vele enthousiaste vrijwilligers.

Luit PoppemaApple, Flight Simulator, Joomla, Raspberry Pi en 3D-printen zijn slechts enkele onderwerpen die aan bod komen tijdens de vele bijeenkomsten van de nieuwe regio HCC!zuid-holland. Hoe doen die ‘westerlingen’ dat en hoe helpen zij de leden met hun hobby? We vragen het aan de voorzitter van HCC!zuid-holland, Luit Poppema.

Gebundelde krachten
De nieuwe regio Zuid-Holland is ontstaan uit de samenvoeging van de regio’s Leiden, Haaglanden, Rijnmond en Gouda. De krachten zijn vanaf 5 juli 2017 gebundeld en dat is snel gegaan, vertelt Luit. “Op 8 februari 2017 was er een eerste gesprek op voorstel van het HCC-hoofdbestuur, samen met de bestuursleden en enkele actieve leden van de vier voormalige regio’s. Op 8 juni 2017 was er een informatieavond met de bestaande kader- en kernleden. Afgesproken werd om de definitieve invoering begin juli 2017 te laten plaatsvinden. De nadruk is gelegd op een bestuurlijke overgang en de activiteiten op de locaties onveranderd te laten doorgaan. De locaties gaan wel meer zelfstandig opereren. De regio telt nu 11.500 leden, dat is 23% van het totale HCC-ledenbestand.”

Ontmoetingspunt
HCC!zuid-holland wil een ontmoetingspunt zijn voor HCC-leden en aspirant-leden om elkaar te kunnen helpen met onze mooie computerhobby. Luit: “Of ik tips heb voor andere regio’s om succesvol te zijn? Geef de locaties meer zelfstandigheid, maar blijf wel een collectief vormen. Het enige doel zou moeten zijn: het dienen van onze leden. Zorg dat alle medewerkers betrokken zijn én blijven bij de locaties en de regio. Het uiteindelijke doel is het HCC-lidmaatschap inhoud geven en zoveel mogelijk de wensen van de leden vervullen.”

Vrijwilligers welkom

De activiteiten van HCC!zuid-holland zijn mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers. De huidige actieve vrijwilligers kunnen best nog wat steun gebruiken. Heb je interesse om deel uit te gaan maken van het team van vrijwilligers, dan horen wij dat graag. Als je kennis hebt van computers en aanverwante zaken en je dat graag met anderen wilt delen dan zijn wij op zoek naar jou. Dat kan zijn voor het verstrekken van algemene informatie aan onze leden, maar eventueel ook als presentator.

Interesse? Stuur een berichtje naar Luit Poppema: .
Presentatie in Rotterdam Zuid

Bestuur
Het bestuur van HCC!zuid-holland bestaat uit: Luit Poppema (voorzitter), Jan van der Pluijm (secretaris), Ger Stok (penningmeester), Peter Aarnoudse (communicatie) en Paul Stikvoort (locaties). Luit: “In verband met de omvang en de grootte van de regio hebben wij twee keer per jaar een overleg met alle kernleden, om hun zo belangrijke betrokkenheid bij de regio te stimuleren.”

Locaties
Locaties van HCC!zuid-holland zijn Leiderdorp, Voorburg, Den Haag, Zoetermeer, Delft, Gouda, Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Dordrecht. “Op een aantal locaties zijn meerdere bijeenkomsten”, vertelt Luit. “Locatie Woerden heeft uitsluitend activiteiten van HCC!seniorenacademie, die tevens actief is in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Gouda en Delft. Een aantal locaties moet nog wat wennen aan hun zelfstandigheid. Bezoekersaantallen zijn naar tevredenheid waarbij het opvallend is dat steeds meer bestaande HCC-leden opnieuw bijeenkomsten komen bezoeken. De bijeenkomsten van HCC!zuid-holland trekken maandelijks bijna 400 bezoekers.”

Bijeenkomst de VijverhofActiviteiten en bijeenkomsten
Het regiobestuur, samen met de vele vrijwilligers op locatie, organiseert wekelijks bijeenkomsten met lezingen, workshops en demonstraties. “Minimaal twee keer per week zelfs”, weet Luit. Hoe krijgt de regio Zuid-Holland het voor elkaar om zo vaak boeiende bijeenkomsten te regelen? “Dankzij de inzet van een groot aantal kernleden en andere vrijwilligers lukt het ons om maandelijks 16 bijeenkomsten te organiseren”, aldus Luit. “Samen met de SeniorenAcademie komen daar nog vijf bij. Onderwerpen worden bepaald tijdens het kernleden-overleg, maar ook de bezoekers wordt regelmatig naar hun wensen gevraagd.”

Voel je thuis!
Tijdens de bijeenkomsten, vaak een lezing en/of workshop, is er gratis draadloos internet (wifi), beginnershulp voor hard- en software, gebruik van computers met internet, en de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Ook is er volop gelegenheid om met anderen van gedachten te wisselen over computer-aangelegenheden in de thuissituatie. Veelal zijn er deskundigen aanwezig op het gebied van e-mail, multimedia, Windows, Apple, Linux en Android voor hulp en advies bij het gebruik van de computer, tablet en smartphone. Luit: “Uiteraard zijn ook niet-leden welkom, met de verwachting dat ze ook spoedig lid gaan worden. Maar wij vinden het vooral belangrijk dat bezoekers zich bij ons thuis voelen. Wij proberen continu aan hun verwachtingen te voldoen. In uitnodigingen wordt steeds vermeldt dat introducé(e)s welkom zijn.”

Informatieve website
zuid holland
Via de website worden de leden van HCC!zuid-holland en andere geïnteresseerden op de hoogte gehouden van het laatste afdelingsnieuws, zoals de thema's van de bijeenkomsten en eventuele agendawijzigingen. “Die website, prima onderhouden door webmaster Jan van der Pluijm, is ook van groot belang voor de leden die de locaties niet kunnen bezoeken”, vertelt Luit. “Er wordt veel tijd aan de website besteed om zoveel mogelijk nuttige informatie beschikbaar te stellen. De thuisleden maar ook de bezoekers stellen het zeer op prijs om eerder gehouden presentaties te kunnen zien. Heb je wat gemist of wil je het nog een keer zien? HCC-leden kunnen met hun account inloggen op de website om artikelen en presentaties te downloaden. Voor kader- en kernleden van HCC!zuid-holland zijn, na inlog, speciale documenten beschikbaar. Ook is er een overzichtelijke kalender met alle activiteiten.”

Digitale nieuwsbrieven
Behalve de website worden de regioleden ook op andere manieren geïnformeerd. Luit: “Er zijn meerdere digitale nieuwsbrieven. De regionale nieuwsbrief wordt tweewekelijks verzonden met daarin onder andere een verkorte uitgave van de agenda zoals die op de website staat. Locatie-nieuwsbrieven versturen we maandelijks met informatie over de activiteiten van een locatie. Verder is er een nieuwsbrief speciaal voor kader- en kernleden die wordt gebruikt om de kernleden van belangrijke informatie te voorzien.”


342 3d3D-printen
Regio Zuid-Holland start met een werkgroep 3D-printen op de locatie Delft. Op 14 december 2017 is er een startbijeenkomst over de geschiedenis, de ontwikkeling en de huidige mogelijkheden van het 3D-printen. Tevens worden een professionele presentatie en demonstraties gegeven met zelfgebouwde 3D-printers. De reguliere bijeenkomsten van de werkgroep zullen vanaf januari 2018 gaan plaatsvinden op de eerste en derde donderdagavond van de maand in Delft. Tijdens deze bijeenkomst kunnen leden zich aanmelden voor de Interessegroep 3D-printen. De website van HCC!3D is: https://3d.hcc.nl.

57d appleApple
Apple is onverminderd populair. In samenwerking met HCC!apple is ook in de nieuwe regio Zuid-Holland van start gegaan met Apple-bijeenkomsten, op de locaties Capelle aan den IJssel en Gouda. Op elke bijeenkomst kun je je Apple-vragen stellen, wisselen de aanwezigen leuke tips met elkaar uit of is er een presentatie waar je veel van op kunt steken. Bij de leden van de groep is veel kennis aanwezig over Apple computerss, de iPad en de iPhone. Tip: Er zijn zoveel apps en nieuwtjes over Apple dat je als gewone gebruiker al snel het spoor kwijt raakt. Wat zijn de beste apps en hoe haal je meer uit je iPad, iPhone of Mac? Al bijna 6.000 iPhone- en iPad-gebruikers ontvangen elke maand de HCC!apple-tiplijst! Meld je aan via www.hcc.nl/apple, waar je gelijk ook een handig overzicht vindt met Apple-bijeenkomsten.

f7f flightsimFlightsim
In Zuid-Holland wordt ook aan Flight Simulator gedaan. Flightsim-software behoort tot de meest complexe programma's. Al snel kom je er achter dat niet alleen het vliegen complex is, maar dat er ook ontelbare mogelijkheden tot uitbreiding zijn. FS Haaglanden en FS Rijnmond weten precies waar je allemaal tegenaan 'vliegt'. Om je zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, zijn in de loop der jaren diverse trainingen en workshops ontwikkeld. Er zijn zeer kundige HCC-leden/vliegers op de club en een hardwarespecialist. Wil je het vrijblijvend meemaken, kom dan naar één van de bijeenkomsten. Met de juiste middelen en hulp kom je tot ongekende hoogten. FlightSim Haaglanden is actief op de locaties Den Haag en Voorburg en heeft een eigen website: www.fs-haaglanden.nl. Ook FlightSim Rijnmond is gelieerd aan HCC!zuid-holland en heeft een eigen website: www.fsrijnmond.nl.

Nieuwe activiteiten in Zuid-Holland
De nieuwste activiteiten in de regio Zuid-Holland op een rij:
* Joomla in Gouda
* Apple in Capelle aan den IJssel
* 3D-printen in Delft
* Raspberry Pi in Capelle aan den IJssel
Op alle locaties zijn HCC-leden aanwezig die kunnen ondersteunen bij deze onderwerpen. Mocht je zeker willen zijn van hun aanwezigheid op een door jou gekozen bijeenkomst, neem dan contact op met de desbetreffende locatie-coördinator, te vinden op de website.

Deze reportage is eerder verschenen in PC-Active 297 december 2017/januari 2018