HCC BertusPostema 200Met deze tip legt Bertus van HCC uit hoe je het internet kunt gebruiken om gemakkelijk contact te onderhouden met vrienden en familie. Zo wordt uitgelegd hoe WhatsApp werkt, hoe je berichtjes kunt sturen en foto’s kunt delen.

WhatsApp is op vrijwel elke smartphone te gebruiken om mee te chatten (tekstberichten versturen) en te bellen en daarnaast kun je er ook op je computer mee chatten. Leuk hieraan is ook dat je een groep kunt aanmaken, van bijvoorbeeld je hele familie, zodat je leuk of belangrijk nieuws direct met al deze mensen deelt.

WhatsApp werkt op veel verschillende besturingssystemen, waaronder ook Blackberry en zelfs Symbian. Voor meer informatie over de verschillen en mogelijkheden voor al deze type apparaten kun je de lijst met veel gestelde vragen van WhatsApp raadplegen: www.whatsapp.com/faq/

Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden om het contact met familie en vrienden die wat verder weg wonen, goed te onderhouden. En nee, we doelen niet op de gewone telefoon, brieven of ansichtkaarten.

Skype
Je kunt natuurlijk ook Skype gebruiken, sinds enkele jaren onderdeel van Microsoft en daarmee de opvolger van Windows Live Messenger, dat op zijn beurt de opvolger van MSN Messenger was. Net als bij WhatsApp kun je er berichten en afbeeldingen mee versturen en kun je videobellen. In tegenstelling tot WhatsApp dat als echte berichtendienst voor smartphones is begonnen, is Skype oorspronkelijk opgezet als een programma waarmee je via internet kunt telefoneren.

Ook anders aan Skype is, dat je met Skypetegoed kunt bellen op plekken waar je wellicht geen gratis (of goedkope) dataverbinding hebt. Ook kun je met datzelfde Skypetegoed goedkoop vanaf je computer een telefoonnummer bellen. Zeker als je met mensen in het buitenland wilt spreken, kan dit een leuke besparing opleveren. Overigens heb je in tegenstelling tot WhatsApp voor Skype (en Facetime) niet per se een telefoon(nummer) nodig. Het programma is gratis verkrijgbaar voor Windows, macOS, Linux, iOS, Android en Windows Phone.

Facetime
Eigenlijk is Facetime net zoiets als Skype, maar dan bedacht en gemaakt voor Apple. Net als de eerdergenoemde mogelijkheden kun je dit zowel op je mobiele apparaten als op je thuiscomputer gebruiken. Wel een belangrijk verschil is dat je bij Skype ook met een groep kunt videobellen (en/of chatten) en met Facetime dit alleen één op één kan.

Maar er zijn natuurlijk meer diensten die deze mogelijkheden bieden. Telegram is bijvoorbeeld een bekend alternatief voor WhatsApp. Belangrijk is in elk geval dat degene(n) waarmee je contact wilt maken over hetzelfde programma beschikt.