HCC BertusPostema 200De tip van deze week laat zien zien hoe je een tv-programma terug kunt kijken als je het gemist heb. Je kunt programma’s die je gemist hebt op verschillende manieren op een later tijdstip bekijken. Bertus legt in de uitzending uit hoe je dit met behulp van een of meer apps kunt doen. Hier vertellen we kort wat over andere opties.

Naast de vaak gebruikelijke herhaling, gewoon op tv, kun je bijvoorbeeld ook gebruikmaken van interactieve tv van je leveranciers (KPN of Ziggo bijvoorbeeld), mist je daar geschikte appratuur voor hebt. Niet alleen het ‘kastje’ dat je provider levert, maar ook je tv moet daarmee om kunnen gaan. Je kunt ook programma’s online terugkijken op je computer, tablet of smartphone. En daar gaan we het hier over hebben.

Uitzending gemist apps
In de uitzending legt Bertus uit hoe je te werk gaat om via een app van de omroep een gemiste uitzending te bekijken. In dit geval aan de hand van de app van de publieke omroep, NPO. Hoe je hiermee aan de slag gaat, zie je op zaterdag 18 maart om half vijf op SBS6 (of zondag 19 maart om 12 uur en daarna op deze pagina). Maar elke omroep heeft wel een dergelijke app. Zo is er RTL XL van (uiteraard) RTL, is de Kijk-app er voor programma’s van SBS en ook veel regionale zenders hebben hun eigen app.

Daarnaast bieden de providers met hun eigen apps de mogelijkheid om tv te kijken op je mobiele apparaat of computer. Dat kan zowel in ‘real-time’ als uitgesteld. Verder heb je in veel gevallen de mogelijkheid om via je provider films te huren, hoewel dit vaak weer niet ondersteund wordt voor je tablet of smartphone.

Netflix en dergelijke
Ook zijn er natuurlijk nog diensten als Netflix, HBO (alleen nog via Ziggo) en Videoland, waarmee je films en series kunt bekijken. En ook op Youtube vind je vaak afleveringen van programma’s. Hierbij gaat het vaak om de echt wat oudere uitzendingen, dat is dus een leuke manier om dingen terug te kijken die je niet meer via uitzending gemist kunt bekijken.

Je kunt via verschillende devices zoals onder meer gameconsoles, dvd- of blurayspelers, streamingplayers, maar ook telefoons en tablets, Netflix of andere streamingdiensten bekijken. Als je je device aansluit op je televisie kun je zo Netflix op je televisie kijken. Als je een HD-tv hebt, kun je de app van Netflix direct op je tv zetten. Andere mogelijkheden zijn via Apple TV of Chromecast.

Chromecast lijkt op een usb-stick die je in je HDMI-poort steekt en daarmee kun je heel eenvoudig vanaf je pc of tablet gegevens naar je tv streamen en is misschien wel de makkelijkste manier om Netflix of Videoland op je tv te krijgen en is bovendien een stuk goedkoper dan Apple TV. Je kunt hem bedienen met je tablet, smartphone of laptop. In de app vul je je abonnee-gegevens in en je kunt direct aan de slag. Chromecast werkt met je Wifi-netwerk.

Enkele leuke links
>> Europese barrières streamingdiensten gaan verdwijnen
>> Europa eens over extra frequenties mobiel internet
>> OLED, HDR, Quantum Dots, 4K Ultra HD?
>> Is een dure kabel echt beter dan een goedkope?