Met elke tablet kun je met je vinger of een stylus wel wat tekenen. Voor opties zoals drukgevoeligheid en de mogelijkheid je hand op het scherm te laten rusten terwijl je tekent, is echter meer nodig.

Door: Bert van Dijk

Zo moet je weten welke Windows- en Android-tablets zijn uitgerust met een ingebouwde digitizer. Met de inmiddels al 5 jaar oude iPad 2 kun je met behulp van de Procreate-app met je vinger tekenen en daarbij zonder problemen je handpalm op het scherm laten rusten.

Kies je tablet
Heb je nog geen tablet om mee te tekenen of schilderen? Bekijk dan ook eens deze lijst met de beste tablets van Computerbild.  Hierin zijn iPads, Windows- en Android-tablets met elkaar vergeleken. De iPad en iPad Pro scoren erg goed in dit overzicht en opvallend is ook dat Huawei met de MediaPad M3 hoog genoteerd staat.

Wil je echter kunnen werken met professionele desktopprogramma’s en alles op één apparaat doen dan kan een wat snellere (en duurdere) Windows 10 tablet interessant zijn. De goedkoopste Windows 10 tablets vallen in de praktijk namelijk weleens tegen als je meer wil doen dan alleen maar wat typen en websurfen.

Windows 10 tablets
In navolging van de Microsoft Surface tablets brengen ook andere fabrikanten steeds meer modellen met een ingebouwde digitizer uit die drukgevoelige tekenpennen ondersteunen.
Enkele Windows 10 tablets met zo’n ingebouwde digitizer zijn:

Tip: Bedenk wel dat de goedkope Windows 10 tablets zoals de Acer spin 1 en Lenovo Yoga Book te lichte processoren hebben om prettig te werken met een programma als Adobe Photoshop. De Lenovo Yoga Book op Android kost 100 euro minder en draait veel vlotter. Ook de accuduur van de Android-versie is met bijna 11 uur veel beter dan de Windows-versie die er na 7,5 uur al mee op houdt. Neem dus voor aanschaf minimaal een aantal reviews door of – beter nog - probeer de tablet zelf ergens uit voor aankoop om teleurstellingen te voorkomen.

Android-tablets
Het aantal Android-tablets dat voorzien is van een digitizer waardoor je gebruik kunt maken van een drukgevoelige tekenpen is wat kleiner. Een digitizer verhoogt namelijk de prijs van een tablet met circa 100 euro. Android heeft ook minder goede tekenapps en de tekenresolutie is vaak beperkt tot maximaal 2048 pixels.
Enkele Android-tablets met een ingebouwde digitizer zijn:

 • Samsung Galaxy A met S-pen (let op dat je uitvoering neemt waarop duidelijk staat met S-Pen)
  Een voordelige Android tekentablet met goede handherkenning. De dunne S-pen die je handig in de tablet kunt opbergen is bij lang tekenen wel minder comfortabel. De nieuwe 2016-versie met HD-scherm met S-Pen ondersteuning is het meest interessant, maar hier nog niet goed te koop (indicatie ca. 350 euro)
 • Asus Zenpad 3s 10
  Bij deze tablet moet je de Asus Z stylus los bijkopen. (vanaf ca. 379 euro).
 • Lenova Yoga Book (Android-uitvoering vanaf 499 euro).

iPad Pro nu kopen of wachten?
Heb je interesse om zelf een iPad Pro aan te schaffen dan is het verstandig om de 2e generatie af te wachten die waarschijnlijk ergens in maart 2017 gaat uitkomen. Die iPad Pro 2 heeft waarschijnlijk een iets groter 10,5 inch scherm en zal weer een stuk sneller zijn. Ook de grootste iPad Pro zal dan waarschijnlijk een aantal verbeteringen van de 9,7 inch iPad Pro gaan krijgen en de huidige 9,7 inch iPad Pro zal dan waarschijnlijk ook iets goedkoper worden.

Alternatieven voor Apple Pencil
Als je genoegen neemt met iets meer vertraging, je hebt geen iPad Pro of je gebruikt een andere tablet, dan kun je proberen of een van de volgende tekenpennen je bevalt en of deze voor jouw tablet geschikt is. Het nadeel van deze pennen is verder dat je alle mogelijkheden van die pennen vaak alleen kunt gebruiken als de tekenapp die je wilt gebruiken die tekenpen ondersteunt.

 • Wacom Bamboo Fineline 2
  tot de komst van de Apple Pencil was dit volgens velen de beste all round pen voor de iPad en het beste alternatief voor het maken van notities (prijs ca. 47 euro)
 • Adonit Jot Pro
  deze tekenpen werkt met een doorzichtig schijfje waardoor je lijnen heel nauwkeurig kunt plaatsen. Echter geen drukgevoeligheid en handpalmherkenning (prijs ca. 29 euro).

Enkele interessante (Engelstalige) video reviews:
Review drawing with Galaxy tab A + S-pen
iPad Pro vs Microsoft Surface Pro 4: which is best for drawing?
iPad Pro and Apple Pencil review for artists
Lenovo Yogabook review for artists

Deze informatie is afkomstig van de iPad teken- en schildergroep van HCC!apple. Wil je meer informatie of meedoen? Kijk op http://apple.hcc.nl