Wine: draai Windows-software in Linux

do 09 februari 2012 - 14:41

Wine: draai Windows-software in Linux

Auteur: Koen Vervloesem

Veel softwarepakketten bestaan alleen voor Windows. Voor Linuxgebruikers kan het soms handig zijn om een Windowsprogramma te kunnen draaien, bijvoorbeeld Microsoft Office. Een dualbootsysteem is een optie, maar het is natuurlijk veel handiger als je het programma direct in Linux kunt opstarten. Met het opensourcepakket Wine kun je een flink aantal Windowsprogramma’s en games op je Linuxsysteem draaien. In deze cursus leer je hoe je Wine installeert en gebruikt in Linux.

Wanneer je overgestapt bent van je vertrouwde Windows-omgeving naar Linux, dan zal je al vlug in de situatie komen dat je één van je Windows-programma's wil draaien. Mogelijk bestaat het programma niet voor Linux en ben je verplicht het te gebruiken voor je werk of op school, bijvoorbeeld Microsoft Office of Adobe Photoshop. Of die ene favoriete game bestaat niet voor Linux. De eenvoudigste oplossing voor dit probleem wordt vaak gegeven door het programma Wine (de naam staat voor Wine Is Not an Emulator), dat toelaat om Windows-programma's binnen een Linux-omgeving te draaien. Op 17 juni kwam na 15 jaar ontwikkeling versie 1.0 van Wine uit. Het programma is opensource, zodat je het gratis kunt gebruiken.

 

De ontwikkelaars van Wine beschrijven het programma als een 'compatibiliteitslaag', die alternatieve implementaties van Windows DLL's en de Windows-kernel verzorgt. Dit maakt het mogelijk om Windows-programma's, die de Windows DLL's gebruiken, bovenop de compatibiliteitslaag te draaien alsof de programma's in Windows gestart zijn. Dit kan op elke x86-computer, en niet alleen in Linux maar ook op de besturingssystemen Mac OS X, FreeBSD en Solaris.

Wine is een opensource-project, maar wordt gesponsord door het bedrijf CodeWeavers. Het bedrijf heeft ook commerciële versies van Wine onder de naam CrossOver, met extra functionaliteit. Zo is er CrossOver Linux en CrossOver Games. Regelmatig huren softwarebedrijven CodeWeavers in om Wine uit te breiden zodat het hun software onder Linux ondersteunt. Zo heeft Google CodeWeavers ingehuurd voor de Linux-ondersteuning van Picasa.

 

Andere mogelijkheden: een dualboot-systeem en virtualisatie
Andere oplossingen om Windowsprogramma’s op een Linuxsysteem te draaien zijn een dual-bootinstallatie en virtualisatie. Bij een dualboot-installatie draai je Linux en Windows naast elkaar, zie ook de cursus Ubuntu of Linux Mint installeren naast Windows. Het nadeel hiervan is dat je Linux moet verlaten voor ieder Windows-programma dat je wilt starten. Een andere oplossing is virtualisatie: je kunt Windows in een virtuele machine onder Linux draaien. Voor beide oplossingen heb je echter een volledige Windows-installatie nodig.

 


Aangezien Wine voor een groot deel Windows probeert na te maken, maar daar natuurlijk nooit volledig in kan slagen, werkt niet alle Windows-software op Wine. De meeste software werkt goed op een aantal kleinigheidjes na, maar er is ook software die niet onder Wine werkt. Op de website Wine Application Database kan je een overzicht vinden van software die goed op Wine werkt en wat er eventueel niet werkt. 64-bit Windows-toepassingen werken overigens nog niet onder Wine, maar zowat alle Windows-toepassingen zijn nu nog 32-bit. Je kunt Wine overigens perfect onder een 64-bit Linux-versie draaien.

Sommige toepassingen werken niet vanzelf in Wine. De Wine Wiki geeft vaak tips om de programma's dan toch nog aan de praat te krijgen. Er bestaan ook een aantal tools die dit automatiseren. Tot deze tools behoren:

  • PlayOnLinux: vereenvoudigt de installatie van Windows-games onder Wine;
  • Winebot: installeert automatisch de benodigde hacks voor Windows-toepassingen onder Wine;
  • WineTricks: installeert een aantal veel gebruikte componenten zoals Microsoft DLL's en fonts;
  • IEs4Linux: installeert Internet Explorer 4 tot en met 7.
     

  

 

Welke Windowsprogramma’s?
Je zult je nu wel afvragen welke toepassingen Wine kan draaien. Dat is zeer uiteenlopend: van Microsoft Office, over QuickTime en Windows Media Player tot Internet Explorer en games zoals Max Payne en The Sims. In de Wine Application Database kun je checken of een Windowsprogramma met Wine werkt.

 We gaan aan de slag, en we doen dat onder Ubuntu 8.04 LTS ("Hardy Heron"). Op het moment van schrijven heeft de recentste Ubuntu nog een oudere versie van Wine, dus we moeten Wine 1.0 nog installeren. Dit doen we als volgt.

Installatie Wine
1. Open een Terminal-venster (in Applications -> Accessories -> Terminal). Typ dan in de terminal het volgende in:

 

wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg
-O- | sudo apt-key add -


2. Vul indien gevraagd je wachtwoord in. Typ daarna:

sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/hardy.list
-O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list


3. Update nu de package-informatie met:

sudo apt-get update


4. En nu kan je Wine installeren:

sudo apt-get install wine


Configuratie Wine
Nu Wine geïnstalleerd is, kan je het configureren. Het Wine-configuratieprogramma start je op in Applications -> Wine -> Configure Wine. Je krijgt dan een vertrouwd Windows-venster, waarin je allerlei instellingen kan aanpassen, zoals de Windows-versie die je wilt nadoen (van Windows 2.0 tot Windows 2008, standaard staat het op Windows XP), audio-drivers en de virtuele harde schijf die je Windows-toepassingen zien.
 
Het configuratieprogramma van Wine.
Het configuratieprogramma van Wine.
 
Inderdaad, Wine toont virtuele schijven aan je Windows-toepassingen. In de Wine-configuratie kan je zelf aangeven naar welke echte (Linux-)schijven de virtuele schijven moeten verwijzen. Wine maakt zelf standaard twee virtuele schijven aan, C: die naar de directory .wine/drive_c verwijst en Z: die naar / verwijst, je Linux root-partitie.

Virtuele schijven in Wine.
Virtuele schijven in Wine.
 

 

Tip:
Als je Word-documenten er in Wine niet mooi uitzien, is dat vaak omdat je bepaalde fonts mist. Kopieer gewoon de fonts uit je Windows-installatie naar je (virtuele) C:\windows\fonts.

 Als je Wine eenmaal hebt geïnstalleerd en geconfigureerd dan is de rest niet zo moeilijk: programma's installeren en deïnstalleren doe je gewoon zoals in Windows. Laten we dat eens proberen met mIRC, het populaire IRC-programma voor Windows. We downloaden de installer (mirc632.exe) en we dubbelklikken gewoon op het gedownloade exe-bestand. Wine wordt automatisch opgestart en laat het welkomstvenster van de installer zien. Wanneer de installer de plaats van installatie voorstelt, kies je gewoon het gesuggereerde C:\Program Files\mIRC, dat door Wine wordt vertaald naar .wine/drive_c/Program Files/mIRC. Zelfs wanneer je aangeeft dat de installer een desktop-icoontje moet aanmaken, verschijnt een aanklikbaar desktop-icoontje op je Linux-bureaublad, net zoals in Windows. In het menu Applications -> Wine -> Programs komt ook een menu voor mIRC bij, waar je het programma kan opstarten.
 
mIRC installeren op Ubuntu.
mIRC installeren op Ubuntu.
 
Natuurlijk bestaan er ook heel krachtige IRC-programma’s voor Linux, maar als je gewend bent aan mIRC dan kan dit een uitkomst zijn. Zeker als je heel veel scripts in mIRC gebruikt en geen tijd hebt om deze om te zetten in een nieuw IRC-programma. Dan kan Wine een goede oplossing zijn.
 
Chatten met mIRC op Ubuntu.
Met mIRC chatten op #ubuntu-nl.
 
Andere toepassingen die perfect werken zijn Word 2003, Excel 2003, PowerPoint 2003, Adobe Photoshop CS2, Google Sketchup en Internet Explorer. Die laatste is vooral voor webdesigners heel interessant: zo kan je onder Linux je websites ook testen in Internet Explorer, die immers nog altijd het grootste marktaandeel heeft.

 

Installatie Internet Explorer
Voor Internet Explorer bestaat er een tool die je helpt bij het installeren van de browser onder Wine: IEs 4 Linux. Je hebt daarbij cabextract nodig, een programma dat cabinet-bestanden (.cab) kan uitpakken. Cabinet is een archiefformaat dat Microsoft gebruikt bij de installatie van zijn softwarepakketten.

1. Je installeert cabextract met het volgende commando in een Terminal-venster:

sudo apt-get install cabextract

2. Voer dan in de Terminal de volgende commando's uit die IEs 4 Linux downloaden en uitvoeren:

wget http://www.tatanka.com.br/ies4linux/downloads/ies4linux-latest.tar.gz
tar zxvf ies4linux-latest.tar.gz
cd ies4linux-*
./ies4linux

 
Installatie Internet Explorer in Ubuntu.
Internet Explorer installeren in Ubuntu.

 
De installatie van Internet Explorer is gelukt.
De installatie van Internet Explorer is gelukt.
 
Het programma downloadt dan automatisch de benodigde bestanden en installeert de browserversies die je geselecteerd hebt, inclusief de Flash plug-in. Na de installatie staan er snelkoppelingen op je bureaublad, waarmee je in een dubbelklik de Windows-browser kan uitvoeren. Een bètaversie van Internet Explorer 7 is te selecteren in de Advanced opties. Helaas blijkt deze nogal traag en niet zo stabiel op onze testinstallatie, maar de andere versies werken perfect.

 
HCC.nl in Internet Explorer onder Ubuntu.
De HCC-website in Internet Explorer onder Ubuntu.

 
Wine is heel goed geïntegreerd in Linux, zoals je bij de installatie van mIRC hebt gezien: je hoeft op geen enkel moment Wine zelf op te starten. Je kunt gewoon op Windows exe-bestanden dubbelklikken om ze op te starten. De Windows-programma's hebben kadertjes rond hun vensters die er exact hetzelfde uitzien als die van Linux-programma's. Je kunt ze, zoals bij een gewoon Linux-programma, ook gewoon minimaliseren, maximaliseren, en verplaatsen naar een andere virtuele desktop.

De meesten zullen Wine interessant vinden omwille van de Windows-games die ze ermee onder Linux kunnen spelen. Shoot'em-up-games als Half-Life 2 en Counter-Strike 1.6 werken perfect onder Wine, al is het soms iets trager. Ook World of Warcraft 2.4 werkt. 

 

Tip:
Wil je weten of je favoriete game onder Linux werkt, kijk dit dan na op de Wine Application Database.

 
Conclusie
De computerwereld wordt nog altijd gedomineerd door Windows, en Wine is een programma dat Linux-gebruikers kan helpen om hiermee om te gaan. Niet alle Windows-programma's zijn zo gemakkelijk te installeren als de voorbeelden die we gaven, maar er is enorm veel informatie over de installatie van specifieke programma's te vinden in de Application Database, de wiki en het forum van Wine. Daarnaast is er ook nog de website Wine-Reviews die tips en nieuws over Wine levert. Met wat hulp van de Wine-community kan je bijna al je Windows-toepassingen onder Linux draaien!

 

Handige sites over Wine:

Redacteur: